Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Egyes növényvédő szerek elősegítik a Parkinson-kór kialakulását

2009.11.09. 15:41 - REACH kampány

Amerikai kutatások szerint azoknál a kertészeknél, gazdálkodóknál és rovarirtóknál, akik munkájuk során növényvédő szerekkel is dolgoznak, 80 százalékkal gyakrabban alakul ki a Parkinson-kór.
A vizsgálatok során megállapították, hogy különösen nagy kockázatot jelent a 2,4-D és a paraquat hatóanyagú gyomirtók, illetve a permethrint tartalmazó rovarirtók használata. Ezek alkalmazása háromszorosára növeli az idegrendszeri megbetegedés kialakulásának esélyét.
Laboratóriumi vizsgálatokban az említett mérgek károsították a dopamin előállításáért felelős sejteket, zavarva az izomok működtetését.
A paraquat használatát néhány évvel ezelőtt tiltották be az EU-ban, de a 2,4-D és a permetrin a mai napig elérhető a kereskedésekben.
A felmérés során 519 Parkinson-kóros és 511 egészséges embert kérdeztek meg korábbi munkakörülményeikről, és a vegyi anyagoknak való kitettségükről. A vizsgálatban résztvevők közül összesen 44 Parkinson-kóros és 27 egészséges ember dolgozott növényvédő vagy rovarirtó szerekkel.
A másféle vegyi anyagok (például festékek) jelentette munkahelyi kitettség nem növelte észlelhetően a megbetegedés kialakulásának esélyét. Azon gazdálkodók megbetegedéseinek aránya sem volt magasabb az átlagosnál, akik munkájuk során nem találkoztak a növényvédő szerekkel.
A kutatók továbbá felhívták a figyelmet, hogy a vizsgált irtószerek csak az egyik kiváltó okai a megbetegedésnek, és a mezőgazdasági területek közelében élőket is érintheti a permetszerek hatása.
Korábbi vizsgálatok szerint a Parkinson-kóros emberekben jellemzően magasabb a már betiltott rovarölő szer, a lindán koncentrációja, mint az egészségesekben.

 (The Daily Telegraph)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr461512911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrláng · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.17. 12:04:48

Az embernek nem szabad belenyúlnia a természetbe csak sajnos ahhoz, hogy mindannyiunknak jusson élelem muszáj.
Ahogy halad az idő egyre több, régen használt szerről derül ki, hogy erősen egészségkárosítóak.
30-40 év múlva a most forgalomban lévő anyagokról fogunk hasonló cikkeket olvasni, sajnos.
Ezt nem értik meg a szolárium pártiak is, hogy még nem öregedett meg az első szoláriumos korosztály, ezért nincs is valós hatástanulmány a károsságáról.
süti beállítások módosítása