Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Elismert probléma, lassú megoldás

2010.01.13. 15:29 - REACH kampány

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei december 22-i brüsszeli ülésükön hangot adtak aggodalmuknak, mivel nem érzik biztosítottnak a környezet és az emberi egészség védelmét a kockázatos vegyi anyagok együttes hatásai ellen. A leginkább a hormonális hatású anyagok jelenlétét tartották problémásnak.
Az aggodalmak ellenére a résztvevők nem fogadtak el döntéseket a mesterséges anyagok együttes káros hatásainak csökkentése érdekében.
Az európai környezet- és fogyasztóvédelmi civil szervezetek örömmel fogadták, hogy a miniszterek is felismerték az anyagok úgynevezett „koktél-hatásának” jelentőségét, de arra is felhívták a figyelmet, hogy azonnali lépésekre van szükség a szervezetünket érő káros hatások csökkentése érdekében.
A kockázatos anyagok biztonságosabb alternatívákkal való felváltása azért szükséges, mivel a hormonrendszer működését zavaró mesterséges anyagok növelik a születési rendellenességek, a here- és a mellrák, illetve férfiaknál a terméketlenség kialakulásának esélyét.
Az aggodalmak ellenére az EU miniszterei mindössze az Európai Bizottságot hívták meg, hogy készítsen egy jelentést a hatályos uniós szabályozás hiányosságairól és a szükséges módosítási lehetőségekről. A jelentés elkészítésének határideje 2012, így még évek fognak eltelni a konkrét javaslatok vitái előtt.
A civil szervezetek szeretnék, ha a lakosság egészségének és a környezet védelme érdekében az együttes hatások kivédésére a Bizottság konkrét módosító javaslatokat készítene a jelenlegi szabályozáshoz.
Az eredeti sajtóanyag itt olvasható (angol nyelven).
(Nemzetközi civil szervezetek közös sajtóanyaga)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr651669568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körtvélyessy · http://www.kortvelyessy.hu 2010.01.28. 14:59:06

A közzétett REACH levél, melyet a forgalmazóknak kellene a vásárlóknak eljuttatni, több szakmai hibát tartalmaz. Ide másolom a megjegyzéseimmel [ezek szögletes zárójelben jelennek meg]:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A REACH uniós jogszabályra hivatkozva tájékoztatást kérek arról, hogy megtalálható-e bármely vegyi anyag a „helyettesítendő [Ilyen követelmény nincs a REACH-ben], különös aggodalomra okot adó anyagok” közül az alábbi termékben vagy annak csomagolásában:

Kérem, amennyiben bármilyen ártalmas vegyi anyag található benne, [ez már indokolatlan kiterjesztés: csak a közzétett, különös aggodalomra okot adó anyagokat kell a cégnek megneveznie] akkor a REACH alapján ezt nevezzék meg, és 45 napon belül tájékoztassanak az anyag tulajdonságairól [ilyen követelmény sincs: cask a termék biztonságos felhasználásáról a cégnél rendelkezésre álló információkat kell megadnia a cégnek], hogy a terméket biztonsággal használhassam.

Kérem, jelezzék, ha más veszélyes vegyi anyag is megtalálható ebben a termékben, illetve javasoljanak olyan hasonló terméket, melyben nem találhatóak káros anyagok. [Ez alapján úgy tűnik, mintha ez is követelmény lenne, pedig ilyen követelmény nincs!] A további veszélyes anyagok azonosításához javaslom, használják a REACH SIN listáját (www.sinlist.org) vagy az Európai Szakszervezeti Szövetség Prioritási Listáját (www.etuc.org/r/830) [A SIN listának semi jogi kapcsolata nincs a REACH-csel, ez egy zöld kezdeményezés.]. A REACH-ben meghatározott további [Ez a további szó ismét úgy tűnteti fel, mintha az összes eddig leírt mondat a REACH-ben megjelent követelmény lenne] kötelességeiről a felelős hatóságnál érdeklődhet:

SimonG 2010.01.30. 12:47:00

Kedves Dr. Körtvélyessy Gyula!

A REACH viták során az emberi egészségért aggódó szervezetek két csatát is elvesztettek, először ugyanis nem lett kötelező előírás a helyettesíthető veszélyes anyagok kiváltása, majd CEFIC/Unilever stb. kiharcolta, hogy a veszélyes anyagok jelenlétét sem szükséges feltüntetni. Egyetlen lehetőség a REACH 33. cikke szerinti információ kérés a SVHC (különös aggodalomra okot adó) anyagokról. Az EU Bizottság és a magyar OKBI oldalán is egyértelműen szerepel, hogy “a rendelkezésükre álló, vonatkozó információkat, legalább az anyag megnevezését, biztosítaniuk kell az árucikkátvevık részére”.

(guidance.echa.europa.eu/docs/guidance_document/articles_hu.htm és
www.okbi.hu/old/reach/engedelyezes.html "- Árucikkben előforduló, listán szereplő SVHC anyag: 2008 október 28-ától amennyiben az anyag mennyisége eléri, vagy meghaladja 0,1 tömeg %-ot az árucikkben, az árucikk szállítója az átvevőt az árucikk biztonságos felhasználását lehetővé tévő elegendő – a szállító rendelkezésére álló – információval látja el, beleértve többek között legalább az anyag nevét. Ezen információkat kérésre a fogyasztó részére is biztosítani kell, díjmentesen, a kérés kézhezvételétől számított 45 napon belül. (REACH rendelet 33. cikk).")

A helyettesítendő anyagokat a Bizottság ezen: ec.europa.eu/environment/etap/inaction/pdfs/jan07_reach_legislation.pdf közleménye alatt értelmezzük.

A kiadványban szereplő SIN és ETUC lista természetesen nem a REACH része, ezek célja a figyelemfelhívás a lakosság illetve a forgalmazók számára. Ezért írjuk, hogy "További veszélyes anyagok...", hisz a SVHC lista még igencsak hiányos. Több tudatos cég ezért (IKEA, Marks and Spencer, Sony) SVHC-n túl is több anyag kivonásába kezdett. Erről a Greepeace összeállítása: www.greenpeace.org/international/press/reports/chemical-home-company-progress

Az információ kérő levelet egyébként a HEAL nevű nemzetközi szervezet állította össze az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján. www.chemicalshealthmonitor.org/spip.php?article364

Üdv,

Simon Gergely
Levegő Munkacsoport

Körtvélyessy · http://www.kortvelyessy.hu 2010.03.03. 17:03:24

@SimonG: Nagyon örülök, hogy hosszas - itt nem megjelenő email - levelezésünk eredményeként mostanra eltűnt a link alól az információkérő levél! Ez megfelel Gergely ígéretének, hogy egy jobb fordítást tesznek közzé a jogilag sokkal pontosabb eredeti angol levélről.
Nagyon fontosnak tartom, hogy minden zöld kezdeményezés ne a lakosság - néha mesterségesen gerjesztett és megalapozatlan - vegyszerfóbiájára, hanem egyértelmű jogi alapokon nyugodjék. És ha - mint ebben az esetben - ezen felül valamit kérünk a vállalatoktól, tegyük egyértelművé, hogy az nem jogi követelmény, csak kérés.
süti beállítások módosítása