Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Törvénytelenség az MTA Növényvédelmi Kutató Intézetében?

2010.04.28. 16:19 - REACH kampány

A Levegő  Munkacsoport értesítést kapott arról, hogy a MTA Növényvédelmi Kutató Intézete (MTA NKI) Csalomon rovarcsapda termékének megvásárlása esetén ahhoz molyirtó csíkot ad, mely forgalomból kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmaz. A diklórfosz használatának beszüntetése a környezetvédelem sikere, hiszen ezt a – Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használt – anyagot részben azért tiltotta be az EU a növényvédelemben, mert génkárosító (mutagén) és rákkeltő kockázatai vannak. Ezt többek között az MTA NKI kutatói is hangsúlyozták. A Levegő Munkacsoport megdöbbentőnek találja, hogy a hazai növényvédelmi tudományos kutatás vezető intézményében ilyen súlyos jogsértés történhet. A diklórfosz tilalmas alkalmazásának súlyosságát növeli, hogy a betiltott hatóanyagot külföldi forrásból (Hercon Vaportape II) beszerezve, a 2005-ben betiltott Chemotox molyirtó kazetta címkéjével ellátva hozzák forgalomba a növényvédelmi szakma számára és lakossági forgalmazásban egyaránt.
A Levegő Munkacsoport bejelentette az esetet a VPOP Bűnügyi Igazgatósága, valamint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztálya felé, továbbá kérte a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza a fenti esetet és tegye meg a szükséges intézkedéseket.
(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr941959608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2010.05.01. 17:42:31

Az öcsémék pont ilyen Csalomont vettek. Ennek most van a főszezonja, a cseresznyelégy elleni kezelés megkezdésére ad jelet. Érdekelne, hogy tud-e valaki bármilyen jobb ellenszert a cseresznyelégy elterjedésére, mint a Csalomonozás utáni permetezés és főleg, hogy mi ez.
A megelőzést már ne mondja senki, mert már évek óta van; de sosem permeteztünk. Viszont nem igazán (vagy nem mindenkinek) élvezhető hatalmas gyümölcsfánk áldása.

Szólsz, ha van ötleted?

SimonG 2010.05.01. 17:47:03

A Csalomonnal tudtommal csak annyi a baj, hogy szabálytalan volt a forgalmazás. Kémiai kockázatáról nem hallottam
süti beállítások módosítása