Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vegyszerterhelése

2010.05.07. 14:26 - REACH kampány

Koreai vizsgálatok szerint vegetáriánus étkezéssel jelentősen csökkenthető szervezetünk vegyszerterhelése. A kísérlet 25 résztvevője öt napon keresztül vegetáriánus ételeket fogyasztott. A kísérlet során azt vizsgálták, hogyan változik a szervezetbe kerülő egészségkárosító vegyi anyagok mennyisége.
A vegyianyag-terhelés változását a vizeletminták antibiotikum-, illetve műanyaglágyító (ftalát) tartalma alapján becsülték. A résztvevők kísérletet megelőző étkezési szokásait is felmérték, akik a vizsgálat során a buddhista szerzetesekkel azonos életmódot folytattak. Az életmódváltás eredményeként érezhetően csökkent a kimutatható mennyiségű szennyezők száma, illetve azok mennyisége is.
Bár a szervezet terhelésének nagyságára számos tényező hatással lehet, a vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az étrend megváltozása már rövid távon is jelentősen csökkenti a szervezetbe kerülő káros vegyületek mennyiségét.
(Environmental Research)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr171981755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása