Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Tájékoztató film a kozmetikumok kockázatairól

2010.09.14. 12:25 - REACH kampány

A kozmetikai termékek célja, hogy a felhasználók szebbnek látszanak, azaz egészségesebbnek tűnjenek. A látszattal szemben azonban a kozmetikai termékek gyakran tartalmaznak egészségkárosító hatású összetevőket.

Egy nyolcperces amerikai ismeretterjesztő rajzfilm bemutatja a kozmetikai cikkek gyártásának szabályozásával kapcsolatos hiányosságokat. 

A téma fontosságát jelzi, hogy egy átlagos amerikai nő 12 különféle kozmetikai terméket használ, amikben összességében mintegy 180 különféle vegyület található. Az összetevők egy részével kapcsolatban felmerült, hogy rákkeltő, az immun- vagy a hormonrendszer működését zavaró hatással bírhat.

Egyes kutatások szerint a fiatalabb korosztály, így például a tinédzserek különösen érzékenyek a hormonrendszert befolyásoló anyagokkal szemben.

A filmből az is kiderül, hogy nincs meghatározva, milyen feltételekkel kerülhetnek egy termék csomagolására az olyan, hazánkban is ismert jelzők, mint például a natural, a herbal, vagy az organic.

Említést érdemel, hogy az uniós szabályozás több szempontból is szigorúbb az amerikainál, de azzal kapcsolatban is vannak aggályok.

Az eredeti cikk itt érhető el.

A kampány számos további információt tartalmazó honlapja itt érhető el.

(Campaign for Safe Cosmetics)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr392295284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása