Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Méregmentes szúnyogirtás

2010.10.29. 11:28 - REACH kampány

Címkék: levegő szúnyog rovarirtás munkacsoport

A Haifai Egyetem által vezetett kutatócsoport olyan vegyületet talált, amelyek gátolja a szúnyogok peterakását. A vizsgált anyagot a vízi ragadozó állatok bocsátják ki, amit érzékelve a nőstény szúnyogok biztonságosabb helyet keresnek utódaik számára.

A kutatók szerint a vegyületet a tenyészőhelyekre kijuttatva csökkenthető lenne a kikelő szúnyoglárvák száma.

Az már régebben ismert volt a biológusok számára, hogy a szúnyogok érzékelik az utódaikat fogyasztó egyes rovarokat, de eddig nem sikerült megtalálni a hatást kiváltó vegyületet.

A vizsgálatok során meghatározták egy hanyattúszó-poloska faj (Notonecta maculata) által kibocsátott különféle vegyületeket. A szabadtéri kísérletekben két olyan vegyületet találtak, melyek jelenléte esetén a szúnyogok nem rakták le a petéiket. Ha egyszerre juttatták ki a két anyagot, akkor azok fokozták egymás riasztó hatását.

A riasztó vegyület kijuttatása esetén a nőstény szúnyogok nagyobb része pusztulna el petézés előtt, mivel nehezebben találnának „biztonságos” peterakó helyet. Tapasztalatok alapján a kifejlett szúnyogoknál minden nap 20 százalékos az elhullási arány. Azokon a helyeken, melyek petézésre alkalmasak maradnak, nagyobb számú lárva fejlődik, így azok a konkurencia miatt gyengébben fejlődnének, nagyobb arányban pusztulnának el.

A vizsgálatot végző kutatók szerint a szúnyogok elleni védekezésben három egymásra épülő lehetőség van: megakadályozni a szaporodó helyek felkeresését, a kifejlett egyedek hatósági (vegyszeres) elpusztítása, illetve az egyéni védekezés (zárt térben tartózkodás, riasztószerek alkalmazása). Megemlítették még a lárvák pusztítására alkalmas Bacillus thuringiensis baktériumkészítményt is.

A kutatócsoport szerint az általuk azonosított vegyületek segítségével olcsón és környezetkímélően lehet védekezni a szúnyogok ellen.

A Haifai Egyetem sajtóközleménye itt érhető el.

(University of Haifa)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr502407411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása