Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A modern emberi tevékenység okozza a daganatos megbetegedéseket?

2010.12.08. 14:45 - REACH kampány

Címkék: rák daganatos megbetegedések

Közel ezer egyiptomi és dél-amerikai múmia vizsgálatát követően angol kutatók megállapították, hogy a régebbi korokban a daganatos megbetegedések aránya nagyon alacsony volt. A ma az elhalálozások harmadáért felelős daganatos megbetegedések a vizsgált múmiák csak egy nagyon kis részénél voltak megfigyelhetőek. A kutatók szerint a daganatos megbetegedések elterjedtsége nem tekinthető természetesnek, hanem az a modern életmód és az ipari eredetű környezetszennyezés következménye.

A daganatos megbetegedések különböző történelmi korokban való gyakoriságával foglalkozó tanulmány szerint ezek a megbetegedések előfordulása az ipari forradalom kezdetén emelkedett meg jelentősen. Különösképpen emelkedett a gyermekkori megbetegedések esélye, így az okok között nem csak az idősebb életkor elérése a fő tényező.

A mikroszkópi vizsgálatok során összesen öt daganatos megbetegedést találtak, melyek többsége jóindulatú elváltozás volt. A daganatos megbetegedéseket igazoló régebbi fosszíliák száma szintén nagyon alacsony. A vizsgálatok során több alkalommal találtak az életkorral összefüggő megbetegedéseket (pl. érelmeszesedés és köszvény), ami a kutatók szerint kizárja, hogy az élettartam befolyásolta volna ilyen nagymértékben az eredményeket.

A vizsgált múmiák átlagos életkora 25 és 50 év között volt, és az társadalmi helyzetüktől függően változott. A kritikusok felvetésére a kutatók elmondták azt is, hogy a rákos szövetek lassabban bomlanak le, mint a környező részek, így az idő múlásával sem válhatnak észrevehetetlenné. A kutatók a későbbi korokban is próbáltak utalásokat találni a daganatos megbetegedésekre, azonban a XVII. századig nem találtak azokkal kapcsolatos adatokat.

A kéményseprőknél gyakran jelentkező hererákot 1775-ben, a tubákot szippantók esetén gyakoribb orrdaganatot 1761-ben, míg a Hodgin’s szindrómát 1832-ben írták le. A most nyilvánosságra hozott eredmények és azok értékelése megosztotta a témával foglalkozókat. Egyes kritikusok szerint nem lehet azt mondani, hogy a daganatos megbetegedések teljes mértékben emberi okokra vezethetőek vissza. Más kutatók azt emelték ki, hogy a főbb daganattípusok kialakulásának esélye akár harmadával is csökkenthető a megfelelő étrend, testmozgás és életmód által, így feltételezhető, hogy őseink életmódja csökkentette a rák kialakulásának kockázatát.

(Telegraph.co.uk)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr992502038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása