Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mérgek voltak a gödöllői egyetem ivóvizében?

2010.12.22. 10:53 - REACH kampány

Címkék: gödöllő vízszennyezés atrazin

 

 

Az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékben, ismeretlen ideig tartalmazott nitrátot és növényvédő szereket a gödöllői Szent István Egyetem ivóvízhálózatában folyó víz. A fejlődési zavarokat okozó, Európában már betiltott atrazine-t a megengedett érték közel tízszeresében tartalmazó víz ismeretlen ideje folyt a hálózatban. Miután azonban az egyetem vezetése és az ÁNTSZ tudomást szerzett a szennyezésről, másfél hónapon keresztül nem tartották szükségesnek a fogyasztásban érintettek értesítését.

A kollégiumok vezetése és a hallgatói önkormányzat vezetése 2010. november 18-án ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a dolgozók és a hallgatók – köztük 1700 kollégista –, valamint a vendégek és egyéb itt lakók veszélyeztetéséért. A helyi ÁNTSZ jelentése megállapította, hogy a szennyezés révén „a súlyos, illetve tömeges egészségkárosodás veszélye fennállt”. További gondot jelent, hogy a területen működő konyha ezzel a vízzel főzött, és a helyi igényeken túl több környékbeli iskolát is ellátott.

A Levegő Munkacsoport szerint ez az eset ismételten azt bizonyítja, hogy az ÁNTSZ nem képes megnyugtatóan ellátni a jogszabályokban előírt feladatait, a lakosság egészségvédelmét. Ez elsősorban az elmúlt nyolc év kormányzati politikájának eredménye, amelynek során az ÁNTSZ költségvetését és létszámát megfelezték. (Ezt még súlyosabbá tette, hogy elsősorban a magasabb keresetű, tapasztaltabb dolgozóktól váltak meg. Az nem számított, hogy ezzel nagymértékben romlik a munka minősége.) Sajnos a mostani kormány tovább ront a helyzeten azzal, hogy a 2010. évhez képest 2011-ben további 2,5 százalékkal csökkenti az ÁNTSZ támogatását, ráadásul a csökkenés reálértékben ennél is nagyobb összeget tesz ki.

A Levegő Munkacsoport levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, tájékoztatást kérve arról, miként fog megvalósulni a kormányprogramban kitűzött cél: „az ÁNTSZ korábbi feladatainak visszaállítása, hatósági jogosítványainak megerősítése.”Mikorra válik képessé az ÁNTSZ arra, hogy az EU e téren élenjáró országaihoz hasonló módon csökkenteni tudja az egészségügyi kockázatokat, és el tudja végezni az elvárható betegség-megelőzési tevékenységeket?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr652532034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2011.02.07. 13:28:01

Botrányos ügy! Remélem lesz felelős!
süti beállítások módosítása