Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A higany módosítja a nemi viselkedést

2011.01.21. 16:47 - REACH kampány

Címkék: levegő higany munkacsoport metil higany

Floridában végzett megfigyelések szerint az íbiszek szaporodási viselkedését jelentősen befolyásolja a táplálékkal bevitt metil-higany mennyisége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezetbe kerülő higany növeli a homoszexuális viselkedés gyakoriságát, azaz valószínűbbé válik a hímek egymás közötti párzása.

Peter Frederick biológus szerint már nagyon kis koncentrációban is jelentős hatásai vannak a metil-higanynak. Az már korábban is ismert volt, hogy a vegyület befolyásolja az állatok fejlődését, és csökkenti a tesztoszteron (hím nemi hormon) mennyiségét a szervezetben. A vizsgálatban résztvevőket ennek ellenére meglepte a szexuális viselkedésre gyakorolt hatás, bár az nem derült ki, pontosan milyen hatásmechanizmusa van a vegyületnek.

A kutatás során az íbiszeket a természetes környezetben lévő táplálékhoz hasonló higanyszennyezettségű táppal etették. Az állatokat négy, 20–20 hímet és tojót tartalmazó csoportba helyezték. A négy csoportból egy szennyezetlen, a másik három a környezetben mérthez hasonló 0,05–0,3 ppm higanytartalmú tápot kapott. Minél több metil-higany került egy-egy hím madár szervezetébe, annál kisebb valószínűséggel udvarolt a tojóknak, és nagyobb valószínűséggel párosodott az azonos neműekkel. A legnagyobb mennyiségű metil-higannyal etetett állatoknál harmadával kevesebb csibe kelt ki a szennyezetlen táplálékkal etetett csoporthoz képest (ez az eltérés a vizsgálatokban nem szignifikáns mértékű). A szennyező higany tehát lecsökkenti az íbiszek szaporaságát, és lehetséges, hogy más fajokra is ugyanilyen hatással bír. 
A higany elsősorban a széntüzelésből, -erőművekből, a hulladékégetésből és bányászati tevékenységből származik. A kutatók szerint javítana a helyzeten, ha a környező területek hőerőműveit hatékony szűrőkkel látnák el. A vizes élőhelyeken is jelentősen megnövekedhet a metil-higany koncentrációja, mivel az oxigénhiányos mocsarakban élő baktériumok a környezetben lévő szervetlen higanyt az állatokra nézve károsabb hatású metil-higannyá alakítják. A metilezést a magasabb hőmérséklet is elősegíti, így például a floridai Everglades mocsárvilág lakói fokozottan ki vannak téve a hormonális rendszert befolyásoló anyagnak. További problémát jelent, hogy a metil-higany nem bomlik le és nem tűnik el a környezetből, legfeljebb a szennyeződés más területekre jut át, vagy más hasonlóan veszélyes anyagokká alakul.
A tudományos publikáció összefoglalója itt érhető el.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr892603106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS 2011.01.25. 10:21:00

A téli napforduló már egy hónapja volt, a napok érezhetően hosszabbodnak, de még mindent hó borít. A legtöbb énekesmadár elköltözött, ám ha tele a madáretető, megjelennek a kék szajkók, feketefejű cinkék és élénk vörös kardinálispintyek. Télen a leggya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása