Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Biztonságosabb testápolók - dán gyerekeknek

2011.01.27. 13:34 - REACH kampány

Címkék: levegő bpa munkacsoport biszfenol a bisphenol a parabének

Dánia betiltja a feltételezhetően hormonális hatású propil- és butilparabén felhasználását a három év alatti gyermekek számára készített testápolókban. A lépésre Karen Ellemann környezetvédelmi miniszter szerint azért volt szükség, mert a kozmetikai cikkek gyártói a korábbi kérés ellenére sem igazolták, hogy biztonságosak ezek a vegyületek. A legkisebb gyermekek igen érzékenyek a hormonális hatású vegyületekre. Megóvásuk egyetlen módja, ha a számukra készített termékek nem tartalmaznak kockázatot jelentő összetevőket.
A döntést a Dán Fogyasztóvédelmi Tanács is üdvözölte. Camilla Hersom, a szervezet elnöke kiemelte, hogy Dánia továbbra is élen jár a hormonális hatású anyagok lakossági termékekben való felhasználásának korlátozásában, és ezzel kedvező irányba tereli az Európai Unió szabályozását is. Az ország az EU-ban az elsők között tiltotta be a szintén hormonális hatású biszfenol-A felhasználását a gyermekeknek szánt termékekben, melyet kissé késve, de követett az Unió egységes korlátozása.
Az uniós jogszabályok a kozmetikai termékek összetevőinek csak az ideiglenes korlátozását engedélyezik, de a dán kormányzat reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi tagállam is támogatni fogja a vegyületek felhasználásának a teljes EU-ra történő kiterjesztését. 
Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metilparabének – az engedélyezett koncentrációban – biztonságosak. A környezetvédelmi miniszter felkérte a Dán Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy gyűjtse össze az állapotos nőkre kockázatot jelentő vegyületeket.
A most korlátozott vegyületeket a kozmetikai cikkek tartósítására használják. A fogyasztóvédők szerint azonban további legalább 15 olyan anyagot használnak a kozmetikumok gyártásához, melyek hormonális hatásúak lehetnek. A lakosság egészségének megóvása érdekében ezek korlátozása szintén szükséges. Egy dániai felmérés szerint a fogyasztók többsége nem szeretné, ha neki kellene döntenie az egyes termékek kockázatáról, és elvárja a döntéshozóktól, hogy ne engedélyezzék a problémás vegyületek felhasználását.
Az eredeti sajtóközlemény a dán Környezetvédelmi Minisztérium honlapján olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr402618098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása