Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Megzavarják a növekedést az ipari szennyeződések

2011.02.23. 15:43 - REACH kampány

Címkék: szennyezés dioxin pcb

Orosz fiúknál tapasztalták, hogy akiknek szervezetében az átlagosnál lényegesen magasabb az olyan klórozott vegyületek koncentrációja, mint például a dioxinok vagy a poliklórozott bifenilek (PCB), gyengébb testfelépítésűek, mint kortársaik.

Az amerikai Harvard School of Public Health vizsgálatai szerint a legnagyobb szennyezésnek kitett fiúk átlagosan 2–3 cm-rel alacsonyabbak, testtömegindexük (BMI) pedig 2 ponttal kisebb, azaz soványabbak a környezetükben élő legkisebb szennyeződésnek kitettekénél. A kutatók még nem ismerik pontosan a vizsgált vegyületek hatásmechanizmusát, de a feltételezések szerint a dioxinok a növekedésért felelős gének működését, a PCB-k pedig a pajzsmirigyhormonok szabályozását befolyásolják.

A hároméves időszakban összesen ötszáz 8-9 éves fiút vizsgáltak meg a Volga-folyó közelében fekvő Chapaevsk városban. A kutatás vezetője, Jane Burns szerint meglepőek voltak az eredmények, melyek azonban egybevágtak a korábbi kutatások megállapításaival. A kutatók megemlítették, hogy a felmérés során megvizsgált fiatalok egy vegyi üzem közelében éltek, így a mérgező anyagoknak való kitettségük lényegesen magasabb a fejlett országokban élőkénél.

A PCB-k gyártását 1979-ben szüntették be, azonban a korábban kezelt tárgyakból még hosszú ideig a környezetbe került a nehezen lebomló vegyület, melynek szervezetbe kerülése feltételezhetően növeli a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr412684422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása