Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!

2011.03.23. 15:56 - REACH kampány

Címkék: duna levegő szer vízszennyezés munkacsoport növényvédő

Az ipari szennyvíz-kibocsátások mérséklődésével és a csatornázás kiterjesztésével a mezőgazdaság lett élővizeink fő szennyezője. Korábbi mérésekből ismert, hogy a hazai felszíni vizek a mezőgazdaságból származó vegyszermaradékokat tartalmaznak. Ezért a Levegő Munkacsoport és a szlovák Center for Sustainable Alternatives (CEPTA) a Duna vizének tisztaságát javítandó közös kampányba kezdtek, melyet a víz világnapján mutatott be a két szervezet.
A program célja, hogy csökkenjen a Dunát és vízgyűjtőjét érő mezőgazdasági eredetű szennyezés. A környezetvédő szervezetek a projekt során megvizsgálják a Duna és a környező ivóvízbázisok szennyezettségét, és ökotoxikológiai szempontból hasonlítják össze az ökológiai, az integrált, illetve a hagyományos növényvédelem vizeinkre gyakorolt hatását. Végül az eredmények ismeretében a térség gazdálkodóinak bemutatják a szennyezés csökkentését eredményező alternatívákat.
A MTA Növényvédelmi Kutatóintézete a Levegő Munkacsoport megbízásából több alkalommal vizsgálja vizeink szennyezettségét. Az első mintavétel február elején történt a Duna Pozsonytól Dunaújvárosig terjedő szakaszán, tíz ponton. A mérés során többféle gyomirtószer-maradékot találtak a Dunában, pedig még meg sem kezdődött a növényvédelem a mezőgazdaságban. Több, az emberi egészségre kockázatot jelentő anyag is előfordult a Duna vizében, így például a lehetséges rákkeltő és a hormonrendszert károsító alaklór és 2,4-D növényvédő szerek. A 11 mintából 5 minta annak ellenére tartalmazott alaklórt, hogy ezen anyag használata már évek óta nem engedélyezett az EU-ban. Egyes vízmintákban 6 különböző vegyszermaradékot is találtak.
A civil szervezetek szerint az uniós előírásokkal összhangban szükséges lenne a növényvédőszer-használat csökkentését célzó programok indítása. A zöld szervezetek szerint a növényvédő szereket a káros hatásukkal arányos környezetvédelmi adóval kellene terhelni, és az így keletkező bevételből lehetne finanszírozni a monitoringhálózatot és a kockázatcsökkentési programokat.
A mezőgazdaság, ezen belül a vegyszeres növényvédelem környezetre gyakorolt káros hatásainak megismertetése és csökkentése érdekében európai civil szervezetek a korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Permetszer-mentes hetet március 20. és 30. között.
 A „Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!” (HUSK/0901/2.1.2/0076 számú) projekt megvalósítását a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió (ERFA) társfinanszírozza.
A teljes cikk a Levegő Munkacsoport honlapján érhető el. 
(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr212765284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása