Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mesterséges vegyületek és a cukorbetegség

2011.04.04. 11:08 - REACH kampány

Címkék: cukorbetegség pop vegyületek

A Health & Environment internetes portálon megjelent tudományos vizsgálatokon alapuló cikk szerint a nehezen lebomló szerves szennyező (POP) vegyületek – elhízással párosulva – még a lakosságra jellemző koncentrációban is növelik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Míg az egyes típusú cukorbetegség esetén az inzulintermelés nem megfelelő a szervezetben, addig a kettes típusnál a sejtek inzulinnal szembeni érzékenysége csökken, ami hosszabb távon az inzulin termelésének csökkenését eredményezi.
A világ fejlett országaiban negyedik leggyakoribb halálokként nyilvántartott betegséget – hazánkhoz hasonlóan – a lakosság 5–10 százalékánál diagnosztizálják. A betegség gyors „terjedését” mutatja, hogy 2001 és 2010 között a kettes típusú cukorbetegség előfordulási aránya világviszonylatban közel 50 százalékkal növekedett, ráadásul egyre fiatalabb korban alakul ki. Míg 1988-ban az USA-ban még 52 év volt a betegséggel diagnosztizáltak átlagéletkora, 2000-re ez 46 évre csökkent.
A betegség kockázati tényezői között a genetikai hajlamosító tényezők és az életkor mellett az életmód szerepe a leginkább ismert. A tudományos vizsgálatok szerint azonban az olyan nehezen lebomló (POP) anyagoknak is, mint például a DDT, PCK-k és dioxinok, fontos szerepe lehet a betegség kialakításában. A szervezetben lévő magasabb POP-koncentráció növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A betegségben szenvedők esetén az átlagosnál 30 százalékkal magasabb a fent említett káros vegyületek koncentrációja.
Egyes kutatók szerint a POP-vegyületek szerepe igen fontos a betegség kialakulásában. A feltételezés szerint az elhízás nem elegendő a betegség kiváltásához, ahhoz a mérgező anyagok jelenléte is szükséges. A vizsgálatok szerint a betegség előidézéséhez már az a háttérszennyezettség is elégséges lehet, amivel a mindennapok során találkozik szervezetünk. Márpedig annak ellenére, hogy a PCB-k gyártását 40 éve befejezték, ezek az anyagok még mindig megtalálhatóak a környezetben. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) vizsgálatai szerint 38-szor gyakrabban alakul ki a kettes típusú cukorbetegség, ha a szervezetben magas a POP-vegyület koncentrációja.
A POP-vegyületek leginkább az állati eredetű élelmiszerekkel kerülnek be szervezetünkbe. Ez az állati takarmányok szennyezettségének mérséklésével csökkenthető. Lazacokkal végzett kutatások szerint tisztább tápokkal akár 80%-kal is csökkenthető a termékek POP-tartalma. Valószínűsíthető, hogy az állati eredetű ételek mellőzésével még ennél nagyobb mértékben is csökkenthető az expozíció.
Problémát jelent, hogy az orvosok többsége sem ismeri a mesterséges vegyületek jelenléte és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot, így azt gyakran csak a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások rovására írják.
Az eredeti cikk itt olvasható.
 (Health & Environment)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr672798285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása