Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Problémás termékek: hormonkárosító melltörlő kendő

2013.06.12. 11:55 - SimonG

Címkék: szoptatás méreg parabén melltrölő kendő

Az egyik legnagyobb csecsemő termékeket készítő cég itthon is forgalmazza melltörlő kendőjét. Ha túltesszük magunkat azon az apróságon, hogy mi a francnak vennénk melltörlő kendőt akkor sem javasolnák jó szívvel ezt a terméket: több kockázatos anyagot is tartalmaz, melyeket például mellrákkal hoztak összefüggésbe, illetve gyermekek fejlődésének károsításával vádolnak.

Chicco2.jpg

A termék megrendelhető például: http://www.minimano.hu/termekeink/szoptatasi_eszkozok_es_kiegeszitok/melltartobetet/chicco_sure_safe_melltorlo_kendo_80db-os.html

A címke tanulsága szerint a termék többféle parabént, így propil- és butilbarabént is tartalmaz. A kockazatos.hu szakmai oldal szerint "Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben. A korlátozás oka ezen parabének endokrin diszruptor, azaz hormonrendszer károsító hatása." (Forrás: http://kockazatos.hu/anyag/parab%C3%A9nek)

Chicco.JPG

A parabének könnyedén felszívódnak a bőrön, de lenyelés útján is bejutnak a szervezetünkbe. A kockazatos.hu megállapítja: "A parabének fő kockázata, hogy ösztrogénszerűen viselkednek, és így károsítják a hormonrendszert." illetve "Több kutatás is feltételezte, hogy a főként dezodorokból származó parabének összefüggésben állhatnak a mellrák kialakulásával". Az EFSA az Európai Uniós Élelmiszerbiztonsági Hatósága in vivo kísérletei során a butilparabén kockázataira talált bizonyítékokat.

Kérdés, hogy mennyire szükséges egy olyan - szappanos, melegvizes ruhával kiváltható - "melltörlő kendőt" használnunk aminek pont mellrák kockázata lehet és a gyerekek fejlődését is károsíthatja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr825357160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.12. 13:02:35

"A kockazatos.hu megállapítja..." vajon milyen vegyészeti, illetve genetikai kutatási infrastruktúrával rendelkezik egy blog?

SimonG 2013.06.12. 13:17:54

@Equinoxe: Azért idéztem be a kockazatos.hu-t mert ott megtalálható az összes állítás mellett a tudományos vagy hatósági referencia. De ha van kérdés, szívesen próbálom megválaszolni. A kockazatos.hu-t hatósági szakértők, egyetemi munkatársak & én raktam össze.
süti beállítások módosítása