Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Hormonkárosító 'bio' krém

2013.08.11. 13:32 - SimonG

Címkék: méreg hormonális kockázatos kozmetikai parabén Organic Yves Rocher Paraben

Az Yves Rocher, Organic és Bio feliratokkal ellátott kézkrémében találtunk parabéneket. Bár a bio/organic felirat nyilván a krém növényi összetevőire vonatkozik, azért nem túl elegáns megoldás három féle hormonkárosító parabént tenni egy bio-nak címkézett termékbe.Yves_Roch1.jpg

Ahogy azt a korábbi cikkünkben írtuk, több cég is döntött úgy a közelmúltban, hogy önként kivonja,(J&J, L'Oreal) a nem tiltott, de bizonyítottan hormonkárosító adalékanyagokat, így a parabéneket a termékeiből. Franciaországban a parlament már  elfogadott egy olyan előterjesztést, mely teljesen betitlotta volna az ilyen endokrin károsító anyagokat (pl. BpA.t, parabéneket) a kozmetikumokból - ám sajnos jogerőre még nem lépett ezen korlátozás.

 A parabének olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például lányoknak előrébb hozza a nemi érettségét. A parabének leginkább ösztrogén hatásúak, így különösen a kozmetikumot jelemzőbben használó nőket veszélyeztetik.

Yves_Roch2.jpg

A terméket még korábban vette a gazdája, így előfordulhat, hogy a jelenleg már nincsen parabén az Yves Rocher 'bio krémjeiben'.

 

Update 2016. decemberében már nem láttunk parabént, mint összetevőt az Yves Rocher bio termékeiben

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr505455992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

100holdas 2013.08.12. 23:01:38

Most néztem. Van :-(

Lászlóné Mocsán 2013.08.12. 23:01:43

Megnéztem az eladó által kínált nagyon jó kézkrémet.Borsos áron vettem,de mivel nagyon dicsérte megvettem.A cikket olvasva igaz nagyítóval de eltudtam olvasni az összetevőket .Sajnos mind a három felsorolt összetevő bent van.Most mit tegyek? Dobjam ki?

SimonG 2013.08.13. 12:31:05

Köszönöm a friss infót. A J&J egyébként most jelentette be, hogy tényleg kivonja a parabéneket 2014-ben a termékeiből. Ez egy korábbi bejelnetése:
healthland.time.com/2012/08/17/johnson-johnson-to-remove-formaldehyde-other-chemicals-from-products/

volterjanka (törölt) 2013.08.15. 12:46:30

Ne keverjük össze a "bio"-t a "natúr"-ral! A bio (ha tényleg az), a növényi (állati) összetevők túlnyomó részének biogazdálkodásból származó voltára utal, de attól még tartalmazhat káros összetevőket. Épp ezért én soha nem a biót, hanem a – pl. BDIH, EcoCert által – tanúsított natúrkozmetikumokat keresem, ilyenek ma már olcsón, könnyen hozzáférhetően is vannak pl. a drogériákban.

PicsogPanka 2014.01.07. 10:33:12

Az Yves Rocher nem bio márka, de vannak bio termékei is. Ez a termék NEM bio, hanem bio-gazdálkodásban termesztett összetevőt tartalmaz. Ezt jelzi a címke is, így a blogbejegyzés címe egy kicsit csúsztat...
Egyébként az Yves Rocher is sorban vonja ki termékeiből a parabént. A bio termékei már nem tartalmaznak parabéneket!
süti beállítások módosítása