Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Parabénes baba törlőkendő - hormontámadas a fejlődő szervezet ellen?

2014.01.02. 14:23 - SimonG

Címkék: kozmetikum popsitörlő parabén paraben ALDI butylparaben baba törlőkendő

 Az ALDI Baby Care Wipes, kamillás és aloe verás babapopsi törlőkendő lazán 4 féle parabént tartalmaz, köztük az EU által kockázatosnak, hormonrendszert károsítónak mondott propil- és butilparabént. Rengeteg tudományos jelentés és hatóság kimondta, hogy károsak ezek az anyagok, különösen a fejlődő gyermek számára veszélyesek, ám pár cég még mindig nem hajlandó kiváltani ezen anyagokat és továbbra is használják őket még baba termékekben is.

Aldi_gyerektörlő2.jpgElég elszomorító, hogy bár Dánia már évekkel ezelőtt betiltotta, az EU meg most tervezi betiltani a propil- és butilparabéneket gyermektermékekben, de sajnos még a mai napig találkozhatunk ezekkel az anyagokkal a boltokban. A magzatból a felnőtté válás bonyolult folyamatát hormonok szabályozzák. Ebbe az egészen érzékeny rendszerbe rondítanak bele a hormonszerűen ható szintetikus kemikáliák, mint a parabének. 

A Dívány magazin korábbi tesztje szerint egyedül az Aldiban árult termékben találhatóak meg a kiemelten kockázatos parabének, de sajnos más termékekben is előfordulnak kisebb kockázatú társaik. Reméljük az ALDI sem várja meg az EU-s tiltást, hanem önként kivonja ezeket a káros anyagokat, ahogy azt már sok cég megtette és nem használja tovább a gyermekek egészségére kockázatot jelentő anyagot.

Aldi_gyerektörlő.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr95721422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása