Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Veszélyes hulladék a Rubik-kockákban?

2015.10.30. 11:00 - SimonG

Címkék: egészségügyi kockázat hormonrendszer hormonális kockázatos endokrin égésgátló Rubik Rubiks

Egy 2015 októberében bemutatott nemzetközi felmérés szerint elektromos hulladékból származó, mérgező égésgátló vegyület található az EU-ban kapható játékokban. A hazánkból származó Rubik-kocka is tartalmazott ilyen anyagokat.

A felmérés során 21 játékot: tizenöt (eredeti és nem eredeti) Rubik-kockát, valamint hat egyéb terméket vizsgáltak. A minták Csehországból, Németországból, Magyarországról, Lengyelországból, Szlovákiából és Svédországból származtak.

A minták 90%-ában volt kimutatható a kockázatos égésgátlók egyike; a minták 43%-ában ráadásul szignifikáns mennyiségben.

A Magyarországon vásárolt Rubik-kocka (Rubik’s/cube Bűvös original 3x3) 6 ppm-nyi oktabróm-difenil-étert (okta-BDE) és 58 ppm dekabróm-difenil-étert (deka-BDE) tartalmazott. Csak egy svéd és egy lengyel nem eredeti Rubik-kockában nem volt kimutatható mennyiségben a két problémás égésgátló anyagból.

Az okta-BDE nevű égésgátló használata már világszerte korlátozott – míg a deka-BDE tiltását jelenleg készítik elő. Mindkét égésgátló anyag károsítja az emberi hormonrendszert, és károsítja a gyermekek idegrendszerének – intelligenciájának – a fejlődését is.

A méréseket végeztető Arnika nevű cseh környezetvédő szervezet határozottan tiltakozik a káros anyagok megjelenése ellen gyerekjátékokban. Sajnos a vegyi anyagokat nemzetközileg korlátozó stockholmi egyezmény 2030-ig megengedi ezen anyagok jelenlétét a játékokban, holott magukat az anyagokat korlátozza.

Az IPEN nemzetközi környezetvédő szervezet szerint emellett ha megengedik ezen anyagok jelenlétét az újrahasznosítandó műanyagokban, az különösen a fejlődő országokat fogja terhelni: oda fog jutni a legtöbb szennyezett hulladék, és az ott élők károsodnak majd különösen a feldolgozás során.

Az eredeti teljes tanulmány: http://ipen.org/documents/toxic-toy-or-toxic-waste-recycling-pops-new-products

 

toxic-recycling-pops-in-new-and-recycled-products_0_0.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr758031458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása