Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Vezető tudósok a hormonrendszerünk védelmében

2016.12.01. 11:12 - SimonG

Címkék: kockázat hormonrendszer rákkeltő hormonális endokrin parabén

November végén száz vezető tudós kérte közös levélben az Európai Unió vezetőit, hogy hozzanak megfelelő, hatékony intézkedéseket a hormonrendszert károsító vegyi anyagok régóta vár visszaszorítása érdekében. „Ne manipuláljunk tovább a tudományt” címmel tettek közzé egy levet, amit többek között a Le Monde francia lap tett közzé. A cím arra utal, hogy ahogy a Párizsi Klímaegyezmény során egyszer és mindenkorra kimondták, hogy a világ elfogadja a tudományos tényeket és elismerik, hogy globális klímaváltozásért az ember felelős, úgy más környezetvédelmi, környezet-egészségügyi kérdésben sem szabadna tagadni a mára egyértelmű tudományos bizonyítékokat.

Az ipari oldal ugyanis a mai napig megpróbálja kérdőjelezni, hogy a mindennapi életünkben jelenlévő hormonrendszert károsító, úgynevezett endokrin diszruptor anyag valóban komoly egészségi kárt okoznak. Pedig számtalan kutatás mutatta be, hogy ezen anyagok egyértelműen hozzájárulnak daganatos betegségek kialakulásához, cukorbetegséghez, gyermekkori intelligencia-csökkenéshez, agyi képességek romlásához, de felelősek elhízásért és meddőségért is. Egy 2015-ös tanulmány úgy kalkulál, hogy a hormonkárosító anyagok miatti egészségügyi károk évi 157-270 milliárd euró közé eshetnek Európában, azaz ezen anyagok miatt évente elvesztjük az EU teljes GDP-ének 1.2-2%-át.

Sokszor elhangzik ipari oldalról az az érv is, hogy lehet, hogy károsak ezek az anyagok, de úgysem találkozunk velük a mindennapi életben, tehát felesleges lenne őket korlátozni. Ezt az állítást cáfolja látványosan az a 2015-ös francia vizsgálat, mely során átlagosan 21 különböző hormonkárosító vegyszert mutatott ki francia nők hajából. Ez a kutatás arra mutat rá, hogy az emberek már gyermekkoruktól ki vannak téve a hormonkárosító vegyszereknek és azok káros hatásainak.

A 100 tudós, a nyílt levelében felhívja arra a figyelmet, hogy az érdekelt ipar olyan független tudományos kutatásnak beállított anyagokat hoz folyamatosan napvilágra, melyek cáfolni igyekeznek a mára egyértelmű kárait a hormonkárosító anyagoknak. Ez azt a látszatot kelti, mintha megosztott lenne a kérdésben a tudományos világ. Pont ezt tette például korábban a dohányipar, évtizedekkel elodázva a dohányzást korlátozó intézkedéseket. Jelenleg az Európai Bizottság ezen ipari, tudományos köntösbe öltöztetett lobbi ’kutatási anyagok’ miatt is késlekedik évek óta ezen anyagok kivonásával. Sőt jelenleg egy olyan gyenge kritériumrendszert javasoltak ezen anyagok azonosítására, mely alapján gyakorlatilag semmilyen anyag sem lesz azonosítva hormonkárosítóként és emiatt korlátozva, kivonva.

A tudósok levelük végén felhívják az Európai Bizottság figyelmét, hogy ne szalasszák el a jelenlegi momentumot, ami alapján végre jelentősen felléphetnének az emberek egészségét károsító anyagok ellen. Csak reménykedhetünk, hogy az uniós szerv élni fog ezzel a lehetőséggel és még nem maradnak körülöttünk akár hosszú évekig még a hormonkárosító anyagok.

Simon Gergely

 

A száz tudós írása: http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/11/29/let-s-stop-the-manipulation-of-science_5039867_3232.html

További cikkek a témában:

MAGYAR-AMERIKAI ÖSSZEHANGOLT TÁMADÁS A HORMONRENDSZERÜNK ELLEN?
KETTŐS Mérce, 2015. OKTÓBER 16. 
http://kettosmerce.blog.hu/2015/10/16/az_aligatorok_peniszmerete_csokken_es_a_tietek
Támadás a hormonrendszer ellen?
Magyar Nemzet, 2016. július 11.
http://mno.hu/gazdasag/tamadas-a-hormonrendszer-ellen-1351278

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr8712014228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása