Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Agresszív és depresszíós lesz a gyerek egyes műanyagoktól?

2017.02.19. 14:57 - SimonG

Címkék: gyerek viselkedés egészségügyi terhes hormonrendszer bpa hormonális endokrin biszfenol a Biszfenol-A

Szorongás, agresszió, depresszió, hiperaktivitás, figyelemzavar, és magatartási problémák figyelhetőek meg azoknál a gyerekeknél, akik magzati vagy csecsemőkorban találkoznak a biszfenol-A nevű műanyag alapanyaggal. A Nature nemzetközi tudományos lapban megjelent írás 11 szakcikket összegzett a cumisüvegekben betiltott, de például ételtartókban, bolti bizonylatokban és amerikai rágókában jelenlévő biszfenol-A a gyermekek fejlődésére gyakorolt hatásáról.

baby-443390_1280.jpgA biszfenol-A (BpA) ismert hormonkárosító (endokrin rendszert károsító) anyag, amit polikarbonát műanyagok és epoxi gyanták előállításához használnak. A Nature szerzője összegezte azon kutatásokat, melyek azt mutatják, hogy ezen anyagnak való kitettség módosítani tudja a gyermekek viselkedését. A cikk összegzi azt a 11 szakmai publikációt melyek összefüggést mutatnak a szülői illetve gyermekkori BpA kitettség és a 12 év alatti gyerekek viselkedése között.

A Natureban megjelent írás megállapítja, hogy ha az anyában magasabb a BpA szint akkor a gyermeknél szorongás, depresszió, agresszió, hiperaktivitás figyelhető meg, míg a gyermekkori biszfenol-A kitettség esetén szorongás, depresszió, hiperaktivitás, figyelemzavar, és magatartási problémák jelentkeztek. A tudományos írás kijelenti, hogy a terhesség ideje különösen érzékeny periódus a BpA kitettség szempontjából, sőt a BpS nevű rokon vegyület is sok esetben hasonlóan viselkedik. A cikk szerzői kiemelik, hogy a jelenlegi jogszabályok nemhogy nem korlátozzák ezen anyagok alkalmazását, de még csak olyan előírások sincsenek, mely alapján megfelelően tudnának tájékozódni a babát váró anyák a kockázatokról.

A BpA kitettséget korábbi tudományos kutatások alapján összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel (prosztata- és mellrák), cukorbetegséggel, asztmával, koraszülések és szívbetegségek kialakulásával, továbbá olyan hormonális zavarokkal, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolták. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr8912270386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása