Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Káros vegyszerek a mindennapi termékekben? - A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport közös vegyi anyag kampányba kezdtek

2009.05.18. 14:51 - REACH kampány

Címkék: méreg levegő greenpeace reach tusfürdő munkacsoport formaldehid

Budapest, 2009. május 19. - A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport mai közös sajtótájékoztatójukon ismertették új kampányukat, melynek célja annak feltárása, hogy hétköznapi termékeinkben milyen „súlyos aggodalomra okot adó vegyi anyagok” találhatóak. A REACH uniós jogszabályra épülő kampány során a civilek négy nagyvárosba látogatnak el, hogy tájékoztassák a lakosságot a veszélyekről és a lehetőségekről, hogy mit tehetnek az egészségük védelme érdekében.

A REACH az EU 2007 óta érvényben lévő vegyi anyag rendelete, amely minden előnye ellenére végül megengedte a cégeknek, hogy a bizonyítottan káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben, a boltok polcain maradhassanak. Az új szabályozás szerint a veszélyes vegyületeket ráadásul a címkén sem kell feltüntetni, tehát még választási lehetőségünk sincs, hogy biztonságos, egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket válasszunk. Ennek ellenére a REACH biztosítja az európai fogyasztóknak azt a jogot, hogy amennyiben személyesen utána érdeklődnek, információhoz jussanak az egyes termékekben található veszélyes anyagokat illetően.

„A cégek 45 napon belül mindig kötelesek válaszolni arra, hogy van-e a REACH szerinti legveszélyesebb anyagokból a termékeikben. A Greenpeace és a Levegő Munkacsoport új közös kiadványa azon túl, hogy tájékoztatást ad a lakosoknak a vegyi anyagok kockázatairól, egy mintalevelet is tartalmaz, mely leadása alapján a cégek kötelesek a REACH szerint az uniós listán  lévő „legveszélyesebb” vegyi anyagok jelenlétéről tájékoztatni a vásárlókat.” – mondta el Dóci Gabriella, a Greenpeace sajtószóvivője. – „Ha gyakran kérdezzük a cégeket, akkor annál inkább tudatosul bennük, hogy a fogyasztóknak fontos a termékek biztonsága, és így hamarabb vonják ki a káros anyagokat a forgalomból.” A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace a beérkező információkat egy internetes blogon (http://vegyi.blog.hu/) gyűjti össze, hogy az alapján mindenki könnyebben választhasson a termékek közül.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője elmondta, hogy sajnos a REACH szerint „különös aggodalomra okot adó anyagok” listája még igen hiányos, ugyanis azt csak mostanában kezdték összeállítani. A zöldek szerint a REACH listán lévő anyagok mellett több más anyagot is korlátozni, de legalábbis jelölni kellene a termékeken. Egy amerikai felmérés során a gyermekek számára készült, a hazai boltokban is kapható 28 tusfürdőt, sampont vizsgáltak , és 23-ban kimutattak valószínűleg rákkeltőnek minősített formaldehidet és egyéb rákkeltő anyagot is. A tesztelt anyagok listája megtalálható az USA Today honlapján: http://www.usatoday.com/news/health/2009-03-12-formaldehyde_N.htm

A zöld szervezetek felszólítják a gyártókat, hogy vonják ki a veszélyes anyagokat különösen a gyermekek, csecsemők számára készült termékekből, de amíg ez megtörténik, addig is a gyermekek egészsége érdekében a címkén adjanak tájékoztatást a termékekben lévő veszélyes anyagokról.

Greenpeace és a Levegő Munkacsoport új közös kiadványa letölthető: http://www.levego.hu/letoltes/reach_level_kesz.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr701128773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása