Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Legyen környezetbarát a nemzeti ünnep!

2009.08.19. 19:38 - REACH kampány

Ne jelentsen jelentős többlet légszennyezést a nemzeti ünnep – kérte levelében a Levegő Munkacsoport a Miniszterelnöki Hivatalt. Az augusztus 20-i tűzijáték ugyanis jelentős szennyezéssel terheli a főváros levegőjét. Magyarország egyébként is Európa egyik legszennyezettebb térsége.
A tűzijátékok színét gyakran nehézfém-vegyületek adják, amelyek ártalmasak az egészségre (károsítják az idegrendszert, valamint rákkeltők), továbbá a levegőt, majd a vizet és a talajt szennyezik. A pirotechnikai eszközökben a pajzsmirigyet és a magzati fejlődést károsító perklorát is található, mely a levegőt és a vizet szennyezi. A tűzijátékok során emellett a klórtartalmú anyagok égésekor rendkívül káros, rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek. A környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt években kifejlesztettek a környezetet kevésbé szennyező, korszerű pirotechnikai eszközöket. Ezen anyagok alkalmazásával lényegesen kisebb a tűzijáték szennyező füstje és perklorátra sincs szükség. Légszennyező anyagok helyett főleg nitrogéngáz keletkezik (ami eleve a levegő 78 százalékát teszi ki). A színt adó káros fémek is gyakorlatilag mind kiválthatóak (leszámítva a zöld színt biztosító, a tüdőt és a szívet is károsító báriumot). Az eddigieknél csupán 10-20 százalékkal kerülne többe a környezetet sokkal kevésbé szennyező tűzijáték. Ha azonban a társadalmi károkat is számítjuk, akkor ez utóbbi egyértelműen jóval olcsóbb.
A tűzijátékot szervező cég a Levegő Munkacsoport kérése ellenére semmiféle tájékoztatást nem adott a felhasználásra kerülő pirotechnikai anyagok összetételéről.
A Levegő Munkacsoport levelében arra kéri a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy haladéktalanul tájékoztassa az embereket, milyen kockázatnak teszik ki magukat a tűzijáték környezetében. Azt is kéri, hogy a jövőben az uniós zöld közbeszerzési elvek szellemében kizárólag környezetbarát tűzijátékot szervezzen.
A Miniszterelnöki Hivatalnak írt levél itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr751370431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.