Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Kampány a fenntartható vegyianyag-használatért

2009.09.09. 10:04 - REACH kampány

A Levegő Munkacsoport három akciónapot és fórumot tartott a KEOP-6.1.0/B-2009-0003 számú „Vegyszerezett világ – kampány a fenntartható vegyi anyag használatért” című pályázatának keretében.
Az augusztus 27-29-én megrendezett eseményeket sorrendben Nyíregyházán, Miskolcon és Szegeden tartottuk. Az akciónapok során a városok központi terein állítottuk fel sátrunkat és infó standunkat, ahol válaszoltunk az érdeklődők kérdéseire, tanácsot adtunk vegyi anyagokkal és alternatívákkal kapcsolatosan, illetve bemutattuk ingyenes kiadványainkat és lehetőséget biztosítottunk azok elvitelére. Az érdeklődők feliratkozhattak elektronikus hírleveleinkre és vegyi anyag totót is kitölthettek, melyet a helyszínen kiértékeltünk.
Az akciónapokkal párhuzamosan fórumokat is szerveztünk, (Nyíregyházán a Városházán, Miskolcon a Tudomány és Technika Házában, Szegeden a SZIN Zöldszínterén) ahol Simon Gergely a hétköznapjainkban használt vegyi anyagokkal kapcsolatos kérdésekről, míg Pál János a növényvédő szerek kockázatairól, és a biztonságosabb lehetőségekről tartott előadást. Az előadásokon étkezést is biztosítottunk, illetve az előadást követően válaszoltunk az érdeklődők kérdéseire.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr901370493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása