Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Mérgező anyagok a lábbelikben

2009.11.02. 12:03 - REACH kampány

Környezetvédő civil szervezetek vizsgálatai szerint a műanyag lábbelik jelentős mennyiségű egészségkárosító anyagokat tartalmaznak. A felmérés szerint a cipők használata a bennük lévő vegyületek miatt hosszú távon egészségügyi kockázatot jelent.
Egy svéd szervezet (Swedish Society for Nature Conservation, SSNC) vizsgálta be a fejlődő országokból származó lábbeliket. A cipők a Fülöp-szigetekről, Indiából, Indonéziából, Tanzániából, Ugandából és Svédországból származtak.
A vizsgált 27 mintából 17 esetben találtak dietil-hexil-ftalátot (DEHP), egyes esetekben más ftalátvegyületeket is kimutattak. A PVC adalékanyagaként használt ftalátok számos egészségkárosító hatást okozhatnak, mint például a terméketlenség, a hormonális és a születési rendellenességek, valamint a daganatos megbetegedések.
A vizsgált lábbelik a nemzetközi kereskedelemmel a világ minden országába eljutnak.
A káros hatások elsősorban hosszú távon jelentkezhetnek, a veszélyes anyagokat tartalmazó lábbelik viselése növeli a megbetegedések kockázatát. A legnagyobb kockázatnak a gyártásban részt vevő munkások vannak kitéve. A felhasznált adalékanyagok előbb-utóbb a környezetbe jutnak, rontva annak állapotát.
A legnagyobb (23%-os) koncentrációban egy dél-afrikai lábbeliben találták meg a DEHP-et. A hormonális hatású vegyület egyike azon hét vegyületnek, melyeket az EU felvett a különös aggodalomra okot adó anyagok listájára (SVHC).
Egyes lábbelik a ftalátok mellett más veszélyes anyagokat is tartalmaztak, mint például a poliaromás szénhidrogének (PAH) vagy a nehézfémek.
A felmérés szerint a lábbelikben a veszélyes vegyi anyagok jelenléte nem függ a gyártás helyétől vagy a termék piaci árától.
A felmérésben résztvevő szervezetek a hétköznapi termékekben lévő veszélyes anyagok jelenlétére szeretnék felhívni a figyelmet. A kutatási eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztók a biztonságosabb árukat keressék, és a gyártók felismerjék az emberek egészsége és a környezet megóvása iránti felelősségüket.
A környezetvédő szervezetek szerint szükséges a jelenlegi jogszabályok szigorítása, és a kockázatos anyagok forgalomból való kivonása.
(Swedish Society for Nature Conservation)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr981492746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.