Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Új feladatok 25 évvel a bhopali katasztrófa után

2009.12.03. 10:45 - REACH kampány

Huszonöt éve, 1984. december 3-án az indiai Bhopalban negyven tonna metil-izocianát gáz szivárgott ki az Union Carbide növényvédő szereket (peszticideket) gyártó üzeméből, a világ egyik legsúlyosabb vegyi katasztrófáját okozva. A szivárgás következtében közel 8.000 ember azonnal és legalább további 20 000 ember néhány éven belül meghalt. Körülbelül félmillió embert érintett a szennyezés és több mint 120 000 környékbeli szenvedett maradandó károsodást. A napokban közzétett független felmérés szerint  Bhopal környékén még negyed századdal a baleset után is jelentős szennyezés mérhető.

A Növényvédelmi Akcióhálózat (PAN, Pesticide Action Network), egy környezetvédő világszervezet december 3-át, a bhopali katasztrófa évfordulóját a Peszticidmentesség napjává nyilvánította. Az emléknap fő üzenete, hogy meg kell szabadulnunk a legveszélyesebb növényvédő szerektől – hangsúlyozta Simon Gergely, a PAN Európai Tagozatának elnökségi tagja, a Levegő Munkacsoport programfelelőse. Az EU idén elfogadta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az egészségünkre kiemelkedően káros, rákkeltő, gén- és hormonrendszert károsító peszticideket ki kell vonni a forgalomból. A zöld szervezetek szerint azonban félő, hogy a nagy gyártók halasztásokat fognak kiharcolni, és így még évtizedekig használatban maradnak e káros vegyszerek, szennyezve élelmiszereinket és a környezetet.

A PAN hazai tagszervezete, a Levegő Munkacsoport szerint bár napjainkban a szigorodó szabályozás miatt a baleseti kockázatok csökkentek, a hosszabb távú káros hatások továbbra is veszélyeztetik egészségünket. Jelentősek a bizonytalanságok a szerek hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Aggodalomra okot adó dán vizsgálati eredmények miatt az Európai Tanács decemberben fog tárgyalni arról, miként lehet csökkenteni a mesterséges vegyületeknek a környezetet és az emberi egészséget károsító felhalmozódó (kumulatív) hatását. Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint jelenleg a legnagyobb egészségügyi kockázatot az emberi szervezetbe kerülő hormonális hatású anyagok okozzák. Több vizsgálat igazolta, hogy az emberi szervezetbe kerülő mesterséges anyagok növelik a hormonális eredetű megbetegedések kialakulásának esélyét. A téma fontosságára való tekintettel a Levegő Munkacsoport más környezetvédelmi civil szervezetekkel együttműködésben levélben kérte hazánk képviselőjét, hogy a Tanács ülésén teremtsék meg egy szigorú, a megelőzést előtérbe helyező szabályozás alapjait.

PAN tagszervezetek tevékenységei világszerte a Peszticidmentesség napján itt érhetőek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr21570733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.