Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Vizsgálat nélkül engedélyezett káros gyomirtó

2011.05.06. 10:25 - REACH kampány

Címkék: európai bizottság glifozát növényvédőszer engedélyezés

Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését. A glifozátot és 38 más növényvédő szert így – a környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére – még legalább további három évig szabad használni, ráadásul anélkül, hogy az újabb tudományos eredmények fényében értékelnék hatásukat az emberi egészségre.
Ezért a Greenpeace és a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – 2011. május 4-én panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság döntésével szemben. A zöld szervezetek szerint a döntés figyelmen kívül hagyja azon tudományos kutatások eredményeit, amelyek bizonyítják a glifozát környezet- és egészségkárosító hatásait. Az Európai Bizottságnak a 39 növényvédő szer újbóli értékelését 2011 és 2012 decembere között kellett volna elvégeznie, ám azt elhalasztották 2015-re.
A glifozát 2001-es uniós engedélyezése óta számos, aggodalomra okot adó tudományos kutatás látott napvilágot, amelyek bizonyítják ezen anyag egészségkárosító hatását. Több tucat friss tanulmány szerint a glifozát mutagén hatású, továbbá hozzájárulhat a daganatos megbetegedések és hormonális károsodások kialakulásához. A francia Seralini professzor által vezetett kutatás kimutatta, hogy a glifozát megzavarja az embriók hormonális rendszerét, ami károsítja és elpusztítja sejtmembránt. Argentin tudósok vizsgálatai szerint pedig a gerincesek magzati fejlődésének árt ezen gyomirtó szer.
A glifozát jelenlegi engedélye sok éves, elavult vizsgálatokon alapul, amelyeket ráadásul az engedélyezésért folyamodó vegyipari cégek végeztek el, így a vizsgálatokat semmiképpen sem nevezhetjük függetleneknek. Hazánkban a kereskedelmi forgalomban kapható 32 különböző szernek hatóanyaga a glifozát, melyből 2009-ben körülbelül 800 tonna került forgalomba.
A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a PAN Europe szerint a feltétel nélküli újraengedélyezés, a biztonsági vizsgálatok elhalasztása az új tudományos bizonyítékok semmibevételét jelenti és elfogadhatatlan. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikus programvezetője szerint az Európai Bizottság ezzel a döntésével semmibe veszi az uniós növényvédelmi szabályozást, mely kimondja, hogy az emberi egészség előrébb való, mint egyes cégek gazdasági érdekei.
A génmódosított (GMO), glifozátnak ellenálló növények terjedésével a szer felhasználása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, gyakorlatilag a világ legelterjedtebb gyomirtó szere lett. A Monsanto és más vegyipari óriáscégek glifozát-hatóanyagú növényvédő szereket – mint például a Roundup – és olyan génmódosított növények vetőmagját is árusítják, amelyek ezen szerek nagy dózisának képesek ellenállni. A természetbe kikerülő glifozát mennyisége folyamatosan és meredeken nő, mivel a gyomok egyre szélesebb körében jelentkezik a toxikus növényvédő szer elleni rezisztencia. Ez pedig a felhasznált glifozát mennyiségének további növelését eredményezi. Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország GMO-kampányfelelőse szerint a növekvő felhasználás és az aggasztó tudományos bizonyítékok miatt a glifozát uniós felhasználásának, engedélyezésének azonnali felülvizsgálata, nem pedig felülvizsgálatának csendes elhalasztása szükséges.
(Levegő Munkacsoport, Greenpeace)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr372881722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.