Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Betilt az EU hormonkárosító kozmetikai adalékokat – 5 parabén és a triklozán kerülhet korlátozásra

2013.10.11. 13:56 - SimonG

Címkék: vegyi anyag kockázatos kozmetikai parabén triklozán triclosan parabens

Úgy tűnik, az Európai Unió is beadja a derekát és engedelmeskedik a kor kihívásainak és betilt hormonrendszert károsító kozmetikai adalékanyagokat. Az Európai Bizottság ugyanis a napokban értesítette a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) illetékes szervét, hogy várhatóan jövő februártól betiltja 5 parabén és a trikolzán egyes kozmetikai célú felhasználásait. Illetve hamarsoan várható, hogy további két elterjedt parabént kisgyermekek számára készülő termékekből tiltják ki.

A parabének elterjedt tartósítószerek kozmetikumokban. Mivel károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. A tiltásra kerülő parabének: izopropil-parabén, izobutil-parabén, fenil-parabén, benzil-parabén és pentil-parabén. Sajnos még így is több kockázatot jelentő parabén marad a termékekben, veszélyeztetve az egészségünket.

we-are-paraben-free.jpg

Nagy előrelépés viszont, hogy a triklozánt nem lehet ezentúl tartósítószerként használni kozmetikumokban. Reméljük, hogy a tiltás az antimikrobiális használatra is kiterjed. A triklozán ugyanis szintén hormonrendszerünkre jelent kockázatot és felhalmozódik az emberi szervezetben. Egészségügyi és zöld szerveztek szerint a fejlett világban nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a triklozán, mint amennyi előnyt jelent a fertőtlenítő hatása.

Frissítés:

Még korábban 2011-2013-ban, az EU fogyasztóvédelmi szakmai testülete vizsgálta a parabének kockázatait és ez alapján azt javasolta, hogy az említett 5 parabént tiltsák be és a igen elterjedt propil- és butyl-parabén megengedett maximális koncentrációját maximalizálja 0.19%-ra a termékekben.

Dánia, 2011. márciusában betiltotta 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára készülő termékekben a parabéneket. Ez alapján, az EU is vizsgálatot indított, hogy szükséges lehet-e egy ilyen korlátozást EU szinten meghozni. Az uniós szakmai felülvizsgálat, bár nem javasolt tiltást, de megállapította, hogy “6 évesnél fiatalabb gyermekek esetén a parabének jelentette kockázatot nem lehet kizárni”. Csupán a metil- és az etil-parabénről mondták, ki hogy biztonságos a jelenlegi használata, így az elterjedt propil- és butil-parabének az EU-s szervek szerint is kockázatot jelenthetnek.

Az EU egy konzultációt kezdeményezett ezért, a propil- és butil-parabének sorsáról, és úgy tűnik esélyes, hogy ennek az eredményeként az egész EU-ban betiltják 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára készülő termékekben e két kockázatos anyagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr915563207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása