Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Méregkoktél a Caola hintőporban?

2014.04.04. 14:36 - SimonG

Címkék: kockázat hormonrendszer hintőpor hormonális kozmetikai endokrin parabén paraben Caola

A hintőpor normális esetben zsírkő porból készül. Valamiért viszont a igazán natúrnak tűnő Caola Kamillás hintőpor egy sereg problémás anyagot tartalmaz.

Caola.jpgAz összes hormonkárosító parabénnel megkínálták a babapopsira szánt terméket. A parabén tartósítószerek és gyakori összetevői voltak kozmetikumoknak. Mivel károsítják az hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is találhatunk kutatásokat ezért több világcég önként kivonta őket és több európai ország kezdeményezte a tilalmukat és uniós szinten is várható a tilalmuk. A legnagyobb kockázatot a hintőporban is megtalálható propil- és butilparabén jelenti, ezen szerek avatkoznak be legnagyobb eséllyel károsan a kisgyermekek fejlődésébe, ezért is tiltotta be Dánia 2011 a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápolási és tisztálkodási termékekben ezen két szert.

Szintén találunk a hintőporban a hűtőfolyadékból ismert Propilén-glikolt (PG) jellemzően szintetikusan állítják elő földgázból vagy kőolajszármazékokból és alapvetően az iparban használják. 2010-es vizsgálatok szerint ha magas a propilén-glikol koncentráció a lakás levegőjében az a gyermekek körében növeli az asztma és az allergia kialakulásának a veszélyét. Azért a hintőporból valószínűleg ekkora mennyiség nem kerül a lakás levegőjébe, viszont nem is szükséges a használata. Szintén tartalmaz a hintőpor limonént (limonen), ami irritáló hatású anyagokká bomlik le.Caola2.jpg

Az ilyen sok problémás anyagot tartalmazó anyagok helyet választhatunk természetesebb, legalábbis kockázatos vegyszerek nélküli terméket is vagy esetleg készíthetünk hintőport házilag is, ahogy az több honlap is javasolja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr655911555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása