Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A svéd kormány feljeleni az EU-t, mert nem vonja ki a káros anyagokat

2014.05.24. 11:31 - SimonG

A svéd kormány május 22-én bejelentette, hogy pert indít az Európai Bizottság ellen, mivel késlekedik az endokrin rendszert károsító (EDC – hormonrendszert károsító) anyagok betiltását lehetővé tevő jogalkotással.

7300000758.jpgA növényvédőszerek és a biocid termékek engedélyezéséről szóló uniós rendeletek kimondták, hogy ki kell vonni az EDC anyagokat. A jogszabályok szerint az Európai Bizottságnak 2013. decemberéig kellett volna létrehozni egy kritériumrendszert, hogy egyértelműen lehessen azonosítani ezen anyagokat. A belső viták, a cégek ellenkezése miatt viszont mind a mai napig nincs ilyen kritériumrendszer, így ezen egészségkárosító anyagok a mai napig megtalálhatóak a környezetünkben, a termékeinkben, az élelmiszereinkben. Az EDC anyagok, mint számos növényvédőszer, műanyag adalék, vagy kozmetikai összetevő hosszú távon károsítják az emberek egészségét. Ezen kemikáliák különösen a magzatokat, kisgyermekeket károsíthatják, beavatkozhatnak a nemi fejlődésbe, károsíthatják a szaporodási képességeket, felelősek cukorbetegség, asztma kialakulásáért, sőt több EDC anyagnak daganatkeltő kockázata is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr26201439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása