Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Svájc az első ország, amely betiltja a Biszefnol-A-t és S-t hőpapírokban

2019.05.01. 08:10 - SimonG

Címkék: méreg hormonrendszer rákkeltő bpa endokrin biszfenol a Biszfenol-A

Évek óta írnak róla a szaklapok, hogy a cumisüvegekben és egyes csecsemő termékekben korlátozott Biszfenol-A és Biszfenol-S jelen van a hőpapírokban és kockázatot jelent. Hőpapírt kapunk például szinte minden kártyás fizetés során, illetve sok helyen ilyen a sima számla, blokk is. A biszfenol-A és Biszfenol-A, melyek hormonkárosító hatását számos kutatás támasztja alá, jelen van a legtöbb hőpapírban. Ez különösen például terhesség előtt vagy állapotos pénztárosok nők számára jelent kockázatot.
A Chemicalwatch lap cikke szerint, Svájc lehet az első európai ország, ahol korlátozni fogják, a Bp-A és a Bp-S mennyiségét  0.02% tömegszázalékban hőpapírokban. Ez gyakorlatilag teljes tilalmat jelent. A 2019. áprilisi döntés értelmében a cégeknek, 2020. június 1-vel kell teljesíteni ezt az előírást.
Képtalálat a következőre: „thermal paper”
Az Európai Vegyianyag-ügynökség még 2017 június 16-án mondta ki, amit tudósok és zöld szervezetek már sok éve mondanak, hogy a műanyag adalékként elterjedt Biszfenol-A (BpA) károsítja az emberi hormonrendszertA Biszfenol-A a polikarbonát műanyagok alapanyaga, és sajnos könnyen kijut a termékekből és már egész kis mennyiségben is kockázatot jelent. Civil nyomásra 2011-ben betiltotta az EU cumisüvegelben, ám a mai napig megtalálható ételtároló műanyag edélnyekben, USA-ban az összes vizsgált fogzássegítő rágókában, de számos más műanyag termékben és bolti blokkokban is.
A BpS még teljesen engedélyezett az EU-ban, ám az Európai Vegyi Anyag Ügynökség, az ECHA, most vizsgálja felül a hatásait, így várható EU-s korlátozás is. Belgium a kijelölt tagállam, mely kivizsgálja a hormonkárosító és egyéb például rákkeltő kockázatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr4914869262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása