Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Hormonkárosító anyagok bébi fogzássegítő rágókákban

2016.12.10. 09:44 - SimonG

Címkék: hormonrendszer bpa hormonális kockázatos kozmetikai endokrin parabén parabének paraben triklozán triclosan Biszfenol-A triklokarban

Egy friss amerikai vizsgálat többféle hormonrendszert károsító anyagot talált bébi fogzássegítő rágókákban. Az Environmental Science & Technology  szaklapban bemutatott kutatás során 59 szilárd, géllel vagy vízzel töltött termékben kerestek 26 féle hormonrendszer kockázatot jelentő anyagot. Bár több terméket azzal reklámoztak, hogy mentes a kockázatos anyagoktól, mégis mindegyik termékben kimutatható volt legalább egy de sok esetben többféle hormonkárosító anyag is, melyek ráadásul kijutnak a termékekből.

images_1.jpgAz összes vizsgált rágókában kimutatható volt, még ha gyakran csak alacsony koncentrációban is Biszfenol-A (BpA), pedig több vizsgált terméket BpA mentesnek jelöltek. Ezt a szintetikus, műanyagokban gyakran előforduló vegyületet többek között cumisüvegekből sok országban így hazánkban is kitiltották mivel ismert, hogy hormonrendszert károsító hatásával összefüggően különösen a fejődő gyermekekre jelent kockázatot. Az európai BpA vizsgálatok azonban a cikk szerint nem igen tértek ki a rágókákra. A BpA-ról ismert, hogy egész alacsony koncentrációban is kárt okoz a kisgyermekek hormonális fejlődésében, ami a későbbiekben számos megbetegedéshez vezethet, így hozzájárulhat cukorbetegség kialakulásához és rossz hatással lehet az agyi fejlődésre is.

A BpA-n túl szintén ismerten hormonkárosító parabéneket is kimutattak a csecsemő termékekből. A kozmetikai tartósítószerekként ismert parabének hormonális hatásuk révén például előrébb hozza lányoknak a nemi érettségét. A parabének leginkább ösztrogén hatásúak, így különösen nőket és a fejlődő gyermeket veszélyeztetik. Az Európai Bizottság nemrégiben a legnagyobb kockázatot jelentő propil- és butil-parabén koncentrációját szorította vissza kozmetikumokban. A paranéneket egészségügyi kockázataik miatt több cég önként kivonta a termékeiből.

Sok rágókában jelent volt az antimikrobiális hatóanyagként ismert hormonkárosító triklozán és triklokarban (triclocarban). Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA)  több olyan szappant és kézmosó gélt tiltott már be, amelyek ilyen antibakteriális összetevőket tartalmaztak, és 2017-ben a várhatóan kiszélesítik a korlátozást.

A triklozán emberi szervezetből lassan ürül ki így rendszeres kitettség esetén felhalmozódik a szervezetben. A triklozán, bár akkut módon nem mérgező, de hosszú távon egészen alacsony koncentrációban is kockázatot jelent. Több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, és hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Egy 2012-es kutatás szerint, a triklozán károsítja az izmok működését is. Egy amerikai vizsgálat pedig a vizeletben mért magasabb triklozán és biszfenol-A szint és immunzavarok között talált összefüggést: növelik az allergia és a szénanátha esélyét.

A triklokarban kísérletek szerint megnöveli a férfihormon szintet, valamint patkánykísérletekben a kitettség alacsony testsúllyal születést okozott.

A rágóka kutatás kiemeli, hogy a termékekből kijutó vegyi anyagok mennyisége normális használat esetén, egy 12 hónapos gyermekre számolva kevesebb, mint amennyi az EU szerint az elfogadható napi bevitel. Ám ezen értékek csak egy-egy anyag független bevitelére vonatkoznak, és nem kalkulálnak azzal a valósággal, hogy a termékekben egyszerre több hormonkárosító anyag is jelen van, hogy felhalmozódhatnak egyes anyagok a szervezetben, illetve hogy más forrásokból is a csecsemőkbe jutnak ilyen vegyületek, ráadásul nem minden anyagra van szabályozás. A sok bizonytalanság miatt az elővigyázatosság elve alapján  nem lenne megengedhető ilyen kockázatos anyagok jelenléte bébi termékekben.  A kutatás sokat segíthet, hogy a közeljövőben hatékonyabban szabályozzák ezen anyagokat és mielőbb hatékonyan korlátozzák őket, hogy minimalizáljuk a hormonkárosító anyagok okozta egészségügyi károkat. Egy 2015-ös brit kutatás szerint ugyanis az endokrin, azaz a hormonrendszert károsító anyagok jelenléte miatti egészségi káros miatt elvestjük az EU GDP-jének 1.2-2%-át azaz évi 157-270 milliárd Eurót.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr4312038017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása