Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Azbeszt a lassan ölő gyilkos

2019.05.04. 09:42 - SimonG

Címkék: azbeszt kockázat rákkeltő pala kockázatos eternit azbesztpala

Átfogó cikk jelent meg a Magyar Hangban a hazai azbeszt helyzetről. Bemutatják, hogy az azbeszt szinte elpusztíthatatlan: a szálas szerkezetű magnézium-szilikát nagy szakítószilárdságú, kiváló hőszigetelő, nem ég, és még a lúgnak és a savnak is ellenáll, így az építőipar legszebb álmát váltja valóra. Felhasználták cementbe keverve, csövek burkolásához, tetőfedéshez, tűzvédelmi burkolatokhoz, hőszigeteléshez, elektromos szigeteléshez, és még az autóiparban is jó hasznát vették. Két csoportot különböztethetünk meg: az erős kötésű azbesztcementet, más néven eternitet, és a gyenge kötésű szórt azbesztet. Utóbbi jelenti a nagyobb veszélyt, hiszen csaknem 90 százalékban tartalmaz azbesztet, ami az anyag öregedésének révén már akár a legkisebb behatásra is a levegőbe kerülhet. Mivel a panelházak nem lakás céljára szolgáló helyiségeit sok esetben szórt azbeszttel szigetelték, a súlyosan szennyező anyag a mai napig rengeteg ember egészségét veszélyezteti egyes településeken, például Tatabányán. 

Képtalálat a következőre: „asbestos”Bár a káros hatásairól már a XIX. század végén tudhattak, Angliában 1931-ben törvényben mondták ki az anyag veszélyességét, Magyarországon teljesen mégiscsak az Európai Unióba való belépést követően, 2005-ben tiltotta be végleg az azbeszttartalmú termékek forgalmazását.

A probléma ezzel együtt ránkmaradt. Bár amíg kötött formában van, addig az azbeszt ártalmatlan, amint azonban hosszúkás kristályai a levegőbe, onnan pedig az emberi tüdőbe kerülnek és mélyen beágyazódnak a légzőszerv szöveteibe, ahol betokozódnak, ami később daganatok kialakulásához vezethet akár 20–30 év lappangási idővel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában évente 30 ezren halnak meg az azbeszt okozta megbetegedésekben.

Magyarországon több százmillió négyzetméter azbeszttartalmú tetőfelület készült, ezeket folyamatosan bontják, de sajnos csak kis részük kerül szabályos veszélyes hulladék lerakóba. Hiába a szigorú törvényi szabályozás, a gyakorlatban mindenki úgy szabadul meg az azbeszttől, ahogy tud. Pedig amúgy lakosok leadhatnak mindenféle engedélyek nélkül azbeszt palát erre kijelölt helyeken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814869480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsanettrp 2019.06.04. 08:14:04

És hol vannak a helyek, ahol le lehet adni? Illetve az ok, hogy engedély nélkül, de ingyen is le lehet adni? Mert legutóbb még brutál pénzekért vitték csak el.

SimonG 2019.06.04. 08:16:05

Például Pesten a Palota Kft-nél (www.palotakft.hu/) magánszemély leadhatja 100-150 ft/kg ellenében az azbeszt paláját.
süti beállítások módosítása