Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Végre korlátoz az EU hormonkárosító kozmetikai adalékokat

2014.10.12. 11:31 - SimonG

Címkék: kozmetikum hormonális kockázatos kozmetikai parabén parabének hormonkárosító metil-klór-izotiazolinon metil-izotiazolinon Methylisothiazolinone

Tudósok, zöldek, orvosok már sok éve kongatják a vészharangot, hogy a parabének kimelet kockázatot jelentenek az ezen anyaggal tartósított kozmetikumok használóira, különösen állapotos anyákra és kisgyermekekre nézve. Mégis ha körbenézünk a hazai boltokban, tömegével találunk ilyen problémás termékeket. Az Európai Bizottság végre tett egy kis pozitív lépést: 2015. április 16. után a két legveszélyesebb parabén megengedett mennyiségét szorítja le kozmetikai termékekben.images.jpg

 

A fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos EU-s bizottság (FBTB) egy kockázatértékelés után több kozmetikai összetevő korlátozására vagy betiltására tett javaslatot. Az Európai Bizottság ez alapján parabének közül a legnagyobb kockázatot jelentő propil- és butil-parabén koncentrációját szorítja vissza a jelenleg megengedett 0,4%-ról 0,14%-ra, illetve betiltja a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon keverékének használatát leöblítésre nem kerülő termékekben, így például a testápoló krémekben.

A parabének elterjedtek kozmetikumokban, ám felszívódva a bőrön károsítják az emberi hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok. A parabének hormonkárosító hatását mutatja, hogy például a lányoknál előrébb hozzák a nemi érettséget. A metil-izotiazolinon nevű tartósító- és fertőtlenítőszer tilalmát az irritáló hatásával indokolják, ám több kutatás szerint akár mérgező az idegrendszerre. Zöld- és fogyasztóvédő szervezetek közleménye szerint, ajánlatos lenne ezt az anyagot szélesebb körben kivonni a forgalomból.

Sajnos a mostani korlátozás is még csak másfél év múlva lép életben és sajnos további szintén kockázatos parabének forgalomban maradnak. A hormonkárosító anyagok igen kis koncentrációban is kockázatot jelenthetnek, így nem állíthatjuk, hogy a 0.14%-os határ tényleges biztonságot jelent. A metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon pedig továbbra is benne maradhat minden lemosható termékben, például samponokban, így továbbra is problémákat okozhat.

A Zölddrogéria webáruházban vállalta, hogy a mai tudásunk alapján hormonkárosítónak számítható adalékot tartalmazó terméket nem forgalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr696783555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.