Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A naptejekben lévő titánium-dioxidnak rákkockázata lehet

2019.06.03. 11:31 - SimonG

Címkék: naptej rákkeltő kozmetikum karcinogén kozmetikai endokrin hormonhatású titánium-dioxid TiO2 tio2

A 444.hu írta meg,  hogy sajnos az ipari lobbi ismét legyőzte a tudományt, és hiába kapott a naptejekben elterjedt TiOrákkeltő besorolást az EU-ban - belégzés esetére - mégis, nemhogy korlátozták volna, de még a címkén sem kell végül megfelelően jelölni.

A cikk kiemeli "Miután az európai szakhatóság, az ECHA is csatlakozott az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az amerikai szakhatóságok véleményéhez abban, hogy a titándioxid rákkeltő lehet, az EU olyan szabályozást készített elő, amely alapján figyelmeztető jelzéssel kellett volna ellátni a titánium-dioxid tartalmú termékeket. Ezt emeljük ki külön is: nem betiltani akarták a titándioxid használatát, csak azt szerették volna, hogy a szert tartalmazó termékekre helyezzenek el jól látható figyelmeztetést."

Kapcsolódó kép

A titánium-dioxidot évente körülbelül 13 milliárd dollár értékben forgalmazzák. A vegyipar és kozmetikai ipar is számos területen használja, festékektől, krémeken át bio naptejekig át. 

Amit mindenkinek javasolhatunk továbbra is, hogy böngéssze a címkét és lehetőleg kerülje a titánium-dioxidos naptejeket, különösen ha spray formájában forgalmazzák. Eleve érdemes vizsgálni a címkét, hisz más kockázatos anyag is lehet a naptejekben, ahogy a Greenpeace blogján lévő összefoglalóban olvashatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr9614876178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása