Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Doktorok a hazai légszennyezés veszélyeiről

2019.05.25. 11:19 - SimonG

Címkék: közlekedés autók dízel nox levegő légszennyezés rákkeltő kockázatos no2 dízelek

A Nők Lapja Cafe-ban beszéltek orvosok a hazai légszennyezés veszélyeiről a Greenpeace iskolák környéki légszennyezés mérése kapcsán. A Greenpeace szerint az iskolák környéki jellemzően a dízelekből származó nitrogén-dioxid szennyezettség jelentősebb, mint amit a környező hivatalos mérőállomások adatai mutatnak, ami kockázatot jelenthet a gyermekek egészségére.

Több orvos is nyilatkozik a lapnak a problémáról:

Képtalálat a következőre: „greenpeace légszennyezés”dr. Benedek László gyerekorvos: „A nitrogén-oxid-szennyezés a légúti megbetegedések és az asztma legfőbb kiváltó oka. Ezek a szennyezőanyagok folyamatosan irritálják, gyulladásban tartják az orr, a garat és a hörgő nyálkahártyáit, így nagyon sebezhetővé teszik a szervezetünket a kórokozókkal – elsősorban a vírusokkal – szemben.”

Laki István a Magyar Gyermektüdőgyógyász Szekció elnöke: „Az olyan fizikai szennyezőanyagok, mint a PM10 és a PM 2,5 (a PM az angol »particulate matter« kifejezés rövidítése, amely a 10, ill. 2,5 mikronnál kisebb finom szemcsés anyagokat jelöli, közismert nevükön szálló pornak hívjuk ezeket – a szerző), nagyon mélyen le tudnak jutni a légutakba, sőt a vérbe is bekerülhetnek. Így a test minden szervébe eljuthatnak, ahol súlyos gyulladásokat okozhatnak.Ráadásul ezeken az apró részecskéken a kémiai szennyező anyagok is megtapadnak: megkötik a nitrogén-oxidot, kén-dioxidot és szénhidrogéneket, amelyek további, sokszor nehezen gyógyítható problémákhoz vezethetnek.”

Nékám Kristóf immunológus professzor, a Budai Allergiaközpont vezetője: „A gyerekkori allergiás nátha kialakulásában gyulladáskeltő hatásuk miatt a nitrogén-oxidok kiemelt rizikófaktornak számítanak” 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr3414869674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása