Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Utolsó kommentek:

vízkémia · www.olomavizben.hu 2019.07.01. 18:01:53

Segítségül a blogom, ami nem szakmabélieknek szól, de fontos lehet, hogy lehetőség szerint a kommunikáció egy irányba mutasson, ha már végre elindult valami (évekig magát az ólom problémát sem lehetett felvetni - pedig mérjük egy ideje a magas ólmokat).
A minimális kémiai tudással sem rendelkező jóhiszemű, környezet kímélő technológiákat keresők "bármit" megvesznek, hiszen nincsen naprakész információjuk és tudásuk sem ahhoz, hogy felmérjék az egyes technológiákban rejlő kockázatokat (kontra előnyök).
Azt tapasztalom, hogy vagy a legdrágábbat vagy a legolcsóbbat veszik meg...és ez ebben a döntési helyzetben nem jót eredményez.
Segítségül egyik blogbejegyzésem:
www.olomavizben.hu/blog/index.php?id=000000028

Üdvözlettel,

Azari Katalin vegyészmérnök (1990BME)

Bejegyzés: Demonstratív ólom mérés: 5 ivóvízmintából 2 határérték felett

vízkémia · www.olomavizben.hu 2019.07.01. 18:01:51

Kedves Kollégák!

1) Sajnos mérési eredményeink alapján ettől jóval magasabb koncentrációk is mérhetők a háztartásokban(pl. Wekerle).
2) A kiengedés, mint megoldási lehetőség -mérési tapasztalataink alapján társasházakban nem mindig segít,sőt, van olyan, ahol rontott a helyzeten. Az amerikai szakirodalom már nem ajánlja a "flush"-t mint módszert az ólomtartalom csökkentésére.
3) Már vannak (a flinti katasztrófának köszönhetően) az ólom (és azbeszt eltávolítására is) megbízható, nem RO háztartási kis berendezések.
Az NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására is listázott berendezések közül a magyar csapvizeken is teszteltük a Doulton Ultracarb szűrőbetétjét. Még 210ppb ólom koncentrációnál a szűrőbetét élettartamának végén is kimutatási határ alatti az ólom (wekerlei valós háztartási használat mellett).
Az RO háztartási célú propagálását jobb lenne elfelejteni, tekintettel a nagyon sok negatív tapasztalatra. A magyar csapvizek esetében egyáltalán nem indokolt ennek az alkalmazása, ugyanakkor sem a használók, sem a kereskedők nem kellően tájékozottak ahhoz, hogy a működtetésében rejlő kockázatokat felmérjék.
A fent említett szűrőbetét rendelkezik forgalmazási engedéllyel, és az egyetlen jelenleg, ami magyarországi csapvizekben lévő akár 210ppb ólmot is igazoltan, és megbízhatóan eltávolít.
Laboratóriumunk a márka szakmai felügyelője és a forgalmazási engedély tulajdonosa.
Üdvözlettel,
Azari Katalin vegyészmérnök (1990 BME)

Bejegyzés: Demonstratív ólom mérés: 5 ivóvízmintából 2 határérték felett

SimonG 2019.06.04. 08:16:05

Például Pesten a Palota Kft-nél (www.palotakft.hu/) magánszemély leadhatja 100-150 ft/kg ellenében az azbeszt paláját.

Bejegyzés: Azbeszt a lassan ölő gyilkos

zsanettrp 2019.06.04. 08:14:04

És hol vannak a helyek, ahol le lehet adni? Illetve az ok, hogy engedély nélkül, de ingyen is le lehet adni? Mert legutóbb még brutál pénzekért vitték csak el.

Bejegyzés: Azbeszt a lassan ölő gyilkos

caesara 2019.06.04. 08:14:02

A WESSLING Hungary Kft. is most írt erről egy cikket, szerintem nagyon hasznos, érdemes elolvasnia annak, aki érdeklődik a téma iránt.
tudatosvasarlo.hu/cikk/formaldehid-legfobb-belteri-levegoszennyezo

Bejegyzés: Szigorítanák a formaldehid besorolását

lüke 2014.03.27. 15:37:57

na meg a szülö.....................hogy mennyi kárt tud okozni!

Bejegyzés: Greenpeace blog: 11 anyag, ami károsítja a gyereked agyát

PicsogPanka 2014.01.07. 10:33:12

Az Yves Rocher nem bio márka, de vannak bio termékei is. Ez a termék NEM bio, hanem bio-gazdálkodásban termesztett összetevőt tartalmaz. Ezt jelzi a címke is, így a blogbejegyzés címe egy kicsit csúsztat...
Egyébként az Yves Rocher is sorban vonja ki termékeiből a parabént. A bio termékei már nem tartalmaznak parabéneket!

Bejegyzés: Hormonkárosító 'bio' krém

volterjanka (törölt) 2013.08.15. 12:46:30

Ne keverjük össze a "bio"-t a "natúr"-ral! A bio (ha tényleg az), a növényi (állati) összetevők túlnyomó részének biogazdálkodásból származó voltára utal, de attól még tartalmazhat káros összetevőket. Épp ezért én soha nem a biót, hanem a – pl. BDIH, EcoCert által – tanúsított natúrkozmetikumokat keresem, ilyenek ma már olcsón, könnyen hozzáférhetően is vannak pl. a drogériákban.

Bejegyzés: Hormonkárosító 'bio' krém

SimonG 2013.08.13. 12:31:05

Köszönöm a friss infót. A J&J egyébként most jelentette be, hogy tényleg kivonja a parabéneket 2014-ben a termékeiből. Ez egy korábbi bejelnetése:
healthland.time.com/2012/08/17/johnson-johnson-to-remove-formaldehyde-other-chemicals-from-products/

Bejegyzés: Hormonkárosító 'bio' krém

Lászlóné Mocsán 2013.08.12. 23:01:43

Megnéztem az eladó által kínált nagyon jó kézkrémet.Borsos áron vettem,de mivel nagyon dicsérte megvettem.A cikket olvasva igaz nagyítóval de eltudtam olvasni az összetevőket .Sajnos mind a három felsorolt összetevő bent van.Most mit tegyek? Dobjam ki?

Bejegyzés: Hormonkárosító 'bio' krém

SimonG 2013.06.12. 13:17:54

@Equinoxe: Azért idéztem be a kockazatos.hu-t mert ott megtalálható az összes állítás mellett a tudományos vagy hatósági referencia. De ha van kérdés, szívesen próbálom megválaszolni. A kockazatos.hu-t hatósági szakértők, egyetemi munkatársak & én raktam össze.

Bejegyzés: Problémás termékek: hormonkárosító melltörlő kendő

Equinoxe 2013.06.12. 13:02:35

"A kockazatos.hu megállapítja..." vajon milyen vegyészeti, illetve genetikai kutatási infrastruktúrával rendelkezik egy blog?

Bejegyzés: Problémás termékek: hormonkárosító melltörlő kendő

hopp-hopp 2011.02.07. 13:28:02

szomorú, hogy azon senki sem gondolkodott el, mennyi diklórfoszt ehettünk meg a magyar zöldségeken ... eddig.

Bejegyzés: A diklórfosz eltűnt, a rákkeltő Csalomon ragacs ideiglenesen maradhat

SimonG 2011.02.07. 13:28:01

A betiltás dokumentuma:
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:026:0011:0014:HU:PDF

Biszfenol-A csecsemőknek (*) szánt polikarbonát cumisüveg gyártására nem használható.

A tagállamok úgy alkalmazzák az (1) bekezdésben említett rendelkezéseket, hogy 2011. március 1-jétől megtiltsák azon műanyagok és műanyag tárgyak gyártását, 2011. június 1-jétől pedig forgalomba hozatalát és az Unióba történő behozatalát, amelyek élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülnek, és nem felelnek meg ezen irányelv rendelkezéseinek.

Bejegyzés: A Biszfenol-A betiltása a cumisüvegekben csak az első lépés!

Bob_ 2011.02.07. 13:28:01

Botrányos ügy! Remélem lesz felelős!

Bejegyzés: Mérgek voltak a gödöllői egyetem ivóvizében?

SimonG 2010.05.01. 17:47:03

Egyenlőre EÜM azt közölte, hogy csak a hormonkárosító hatás miatt lehetne korlátozni - ugye ez volt a mi panasznk is - ám erre még nincs precedens.
Gondolkozunk, milyen törvény módosításával lehetne esélyünk.

Bejegyzés: Petíció a hormonkárosító biszfenol-A betiltásáért!

SimonG 2010.05.01. 17:47:03

A Csalomonnal tudtommal csak annyi a baj, hogy szabálytalan volt a forgalmazás. Kémiai kockázatáról nem hallottam

Bejegyzés: Törvénytelenség az MTA Növényvédelmi Kutató Intézetében?

Bob_ 2010.05.01. 17:42:31

Az öcsémék pont ilyen Csalomont vettek. Ennek most van a főszezonja, a cseresznyelégy elleni kezelés megkezdésére ad jelet. Érdekelne, hogy tud-e valaki bármilyen jobb ellenszert a cseresznyelégy elterjedésére, mint a Csalomonozás utáni permetezés és főleg, hogy mi ez.
A megelőzést már ne mondja senki, mert már évek óta van; de sosem permeteztünk. Viszont nem igazán (vagy nem mindenkinek) élvezhető hatalmas gyümölcsfánk áldása.

Szólsz, ha van ötleted?

Bejegyzés: Törvénytelenség az MTA Növényvédelmi Kutató Intézetében?