Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Veszélyben a gyerekek?

2009.12.15. 13:56 - REACH kampány

A dán környezetvédelmi hatóság (EPA) megvizsgálta a kétévesnél fiatalabb gyermekek egészségügyi kockázatainak nagyságát. A felmérés során a legnagyobb kockázatot jelentő, jellemzően az élelmiszerekkel is érintkező tárgyakra összpontosítottak, de figyelembe vették a beltéri levegő, illetve por veszélyesanyag-tartalmát is.
A kockázatbecslés során több hormonális hatású anyag – például a ftalátok, a parabének, az azolfungicidek és a biszfenol A – kockázatait is becsülték.
A felmérés során 12 termékcsoport veszélyes vegyianyag-tartalmát, és annak kijutási esélyét értékelték. A kockázatokat a nyári és a téli időszakban jellemző kitettségre is kiszámították. Az egyes termékcsoportokban 5-5 különböző árut vizsgáltak.
A vizsgálatok szerint egyes, a veszélyes anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó termékek számottevő kockázatot jelentenek a kétéveseknek. Ilyenek például a magas dibutil-ftalát tartalmú műanyagcipők.
Problémát okozhatnak a férfi nemi hormonok működését akadályozó anyagokká bomló, jellemzően az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő dibutil-ftalát, a dioxin, illetve a PCB-k. Más anyagok, mint például a kozmetikai cikkekben (például különféle krémek, olajok) tartósítószerként használt parabének a női nemi hormonok működéséhez hasonló anyagokká alakulnak.
Az eredeti cikk és a teljes jelentés itt érhető el (angol nyelven).

(Swedish Society for Nature Conservation)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr31599705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása