Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Fél percenként halnak meg a munkahelyi vegyi szennyezettség miatt

2019.03.07. 12:53 - SimonG

Címkék: tüdőrák rákkeltő mérgezés munkahelyi ENSZ

30 másodpercenként meghal egy dolgozó a munkahelyén az ottani vegyi szennyezettség miatt és 15 másodpercenként pedig általánosságban a rossz munkahelyi körülmények miatt hall meg egy foglalkoztatott egy 2018-as ENSZ riport szerint.

A QUARTZ cikke foglalja össze a jelentést, mely szerint évente összesen 2.8 millió ember hal meg évente a rossz munkakörülmények miatt. A munkahelyi halálozás fő oka a rákkeltő anyagok belégzése, az összes elhalálozás 86%-a. A jelentést Baskut Tuncak, speciális káros anyagokkal foglalkozó ENSZ jelentéstevő jegyzi, aki szerint gyakorlatilag bűncselekmény amit sok cég művel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr3114920638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása