Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A viselkedést is befolyásolják a mesterséges anyagok

2009.12.21. 15:59 - REACH kampány

Azok a kisfiúk, akik a magzati fejlődés során nagyobb mennyiségű hormonális hatású mesterséges anyaggal találkoztak, kisebb valószínűséggel fognak fiús játékokkal játszani. Az érintett kisfiúk nemcsak kevesebbet játszottak kisautóikkal, de a durvább játékokban is ritkábban vettek részt.
Már korábbi kutatások igazolták, hogy a hormonális hatású mesterséges anyagok megzavarhatják a fiúk fejlődését, és növelik a terméketlenség kialakulásának esélyét, de a legfrissebb amerikai jelentések szerint a gyermekek viselkedését is befolyásolják.
Az EU már korábban betiltotta több műanyagadalékként használt ftalát kozmetikumokban és a játékokban való felhasználását, de a kismamák szervezetébe a mai napig bekerülnek ezek az anyagok a PVC anyagú berendezési tárgyakból (például PVC-padló).
A vizsgálat során a Rochester Egyetem kutatói a terhesség 28. hetében lévő kismamák vizeletmintái alapján állapították meg, hogy a magzatok milyen ftalátterhelésnek vannak kitéve. A vizsgálatban a 74 fiú és a 71 lány viselkedését 4 és 7 éves koruk között figyelték meg a kutatók.
A vizsgálatok szerint két gyakran használt ftalát a DEHP és a DBP magasabb koncentrációja a kisfiúk esetén nagymértékben csökkentette az olyan „fiús” játékok használatát, mint például a kisautó, vagy a vonat, míg a kislányoknál nem figyeltek meg eltéréseket.
A kutatók szerint a ftalátok a fejlődés szempontjából kritikus időszakban (a terhesség 8. és 24. hete között) csökkentették a fiúmagzatokban a tesztoszteron mennyiségét. A hormonális hatás a nemi szervek mellett az agy fejlődését is befolyásolta.
Egyes szakértők meghatározó problémának tekintik a vizsgálatok eredményét, míg mások szerint a viszonylag kevés vizsgálat miatt az eredményeket fenntartással kezelnék.
Az International Journal of Andrology szaklapban megjelent tanulmány itt érhető el (angol nyelven).
(BBC)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr31613591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása