Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Kockázatos parfümök

2010.07.29. 09:08 - REACH kampány

Címkék: parfüm parfum egészségkárosító illatanyag

A parfümök és dezodorok gyártóinak eddig nem kellett nyilvánosságra hozniuk az általuk felhasznált illatanyagok listáját, melyek között egészségkárosító hatású vegyületek is lehettek.

Az összetevők megismerése érdekében a biztonságos kozmetikumok gyártásáért zajló amerikai kampány (Campaign for Safe Cosmetics) keretében 17 nagyobb forgalmú termék összetevőit elemezték.

Az USA-ban működő Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group, EWG) vezetésével zajló vizsgálatban az egyes termékekben átlagosan 14, összességében 38 olyan vegyületet mutattak ki, melyek nem szerepeltek a termék alkotóelemeinek listáján. A megtalált anyagok egy része kockázatos ez emberi egészség szempontjából, például a szervezetben való felhalmozódásra hajlamos. Egy-egy termékben átlagosan négy különféle hormonális hatású vegyületet találtak.

Szinte minden termékben megtalálták a galaxolide-ot és a tonalide-ot. Ezeket a feltételezhetően hormonális hatású mesterséges illatanyagokat korábbi vizsgálatok során már kimutatták a köldökzsinórvérből. A kozmetikai termékekben gyakran alkalmazott dietil-ftalátot is megtalálták, mely vegyület szinte mindenkinek a szervezetéből kimutatható, és jelenléte összefüggésbe hozható a férfiak terméketlenségével. A kockázatok mértékét növeli, hogy a kisfiúk fejlődését befolyásolva hosszabb távon is káros hatással bírhatnak. Más anyagoknak (például pézsmaketon) még nem vizsgálták meg a lehetséges egészségügyi hatásait.

Az EWG szerint a nem jelölésköteles vegyületek mindössze egyharmadáról hoztak nyilvánosságra kockázatbecsléseket, azaz többségüknek nem ismertek az esetleges hatásaik.

„Természetesen” a jelölésköteles vegyületek is problémát okozhatnak, egyes UV-szűrő hatású anyagok hormonális hatásúak lehetnek. Más adalékok allergiás reakciókat válthatnak ki, kedvezőbb esetben enyhe bőrirritációt, míg súlyosabb esetben akár hányást vagy légzési zavarokat is kiválthatnak.

A termékek használata során annak alkotói a légzőrendszeren, illetve a bőrön keresztül a szervezetbe kerülhetnek, és már a magzati korban bejutnak a testünkbe.

Szervezetünkre a parfümökön kívül hasonló hatást gyakorolhatnak más illatosított termékek is (például testápolók, samponok, légfrissítők, mosogatószerek). A felhasznált illatanyagok egy része a lakás levegőjét szennyezi, elősegítve a formaldehid vagy a szállópor kialakulását.

A civil szervezetek szerint az embereknek joga van megtudni, milyen anyagok érik szervezetüket, és azoknak milyen kockázatai vannak a saját és gyermekei egészségére nézve.

Az EWG jelentése itt érhető el.

Az eredeti cikk itt olvasható.

(AolNews)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr942184126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása