Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Nem csak a pormacska, de a házi cicák vére is tele van a lakásunkban lévő vegyszerekkel

2017.03.07. 12:52 - SimonG

Címkék: műanyag egészségügyi hormonrendszer hormonális kockázatos endokrin égésgátló hormonkárosító

Sajnos ismert, hogy lakásunk pora tele van káros vegyi anyagokkal, melyek forrása a hétköznapi tárgyaink, műszaki cikkek, bútorok, szőnyegek, festékek illetve a kintről bejövő légszennyezés, por. Egy új kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a velünk élő házikedvencek, a lakásunk porával többet érintkező cicák ugyanúgy, ha nem jobban ki vannak téve a szennyezésnek, és bizony a káros vegyszerek kimutathatóak a vérükből.

es-2016-05025r_0004.gif

A Stockholmi Egyetem és több svéd kutatóintézet közösen vizsgálata szennyezők jelenlétét  lakások háziporában illetve az ott lakó macskák vérében.  Régi, már forgalomból kivont halogénezett vegyületeket, mint például az évtizedek óta kivont DDT illetve elterjedt brómozott égésgátló anyagokat kerestek a mintákban. Ezen anyagok nem vagy csak évtizedek alatt bomlanak le, felhalmozódnak az élő szervezetben és károsítják a hormonrendszert, esetenként az idegrendszer fejlődését de rákkeltéssel is gyanúsítják őket.

 

17 helyszínen végezték el a párhuzamos vizsgálatokat, és egyértelmű összefüggést találtak a lakások porának szennyezettsége és a macskák vérében előforduló szennyezők mennyisége között. Megvizsgálták a macskaeledelek összetételét is, hogy kizárják, ha esetleg más forrásból származna a szennyezés. A kutatás nagymértékben alátámasztja azt a feltételezést, hogy a cicusok szennyezettségének oka, az hogy a por tele van káros anyagokkal. Korábban hazai vizsgálatok során is számos kockázatos vegyületet mutattak ki magyar lakások porából. Kisgyermekek esetében is a házipor valamint a brómozott égésgátlók a kiettség fő forrása. Ahogy a kisgyermekek is csúsznak-másznak szerte a lakásban és bizonyos mennyiségű por beléjük került, úgy a macskák is többet kerülnek kapcsolatba a lakásunk porával, mint egy felnőtt ember.

A kockázatok csökkentése érdekében ne vásároljunk felesleges tárgyakat, ne zsúfoljuk tele műanyaggal a lakásunkat és az összegyűlt port rendszeresen töröljük le nedves ronggyal.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr2012319665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása