Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Olcsó trükk - egészségesnek hirdetett szájvízben, káros anyag.

2013.08.11. 13:05 - SimonG

Címkék: méreg kozmetikum hormonális vegyi parabén paraben triklozán triclosan

Az Auchanban árusított "parabén free"-nek hirdetett szájöblítő, hormonkárosító parabének helyett más ugyanolyan káros adalékot tartalmazott.

Auch_parab.jpg

Előremutató módon, egyre több kozmetikai cég döntött úgy, hogy önként kivonja, az EU-s jog által sajnos nem tiltott, de bizonyítottan hormonkárosító adalékanyagkat termékeikből. Közismerten ilyen hatású anyagok a parabének. Ennek megfelelően egyre gyakrabban találkozhatunk kozmetikumkon a 'paraben free' felirattal. A tudatos vásárló ilyenkor feltételezi, hogy egy egészséges terméket kap. Ám, sajnos mint ez a termék példája is mutatja, sok cég számára nem más, mint olcsó trükk az egészségügyi szempontúnak tűnő címkézés. Az egyik hormonkárosító anyag helyett, másikat tesznek a termékükbe.

Az Astera szájvízben a címke tanulságe szerint, bár valóban nincsenek  parabének, ám az összetevők között szerepel az egészségügyi kockázatok szempontjából talán kockázatosabb triklozán (triclosan).

Auch_parab2.jpg

Több kutatás szerint is (http://www.kockazatos.hu/anyag/trikloz%C3%A1n) a triklozán beavatkozik a hormonrendszerbe. Az egészségügyi kockázatok miatt Európában  elkezdődött a triklozán korlátozása több területen, így nem használható biocidként (pl. fertőtlenítő szerként) és élelmiszerrel érintkező anyagokban.

A norvég Környezetszennyezés Szabályozási Hatóság 2008-as közlése szerint a triklozán alkalmazása nem szükséges számos termékben, fokozatos kiváltása csökkentené az egészségkárosító hatás kockázatát. Általánosságban az intézkedés nem fog különleges költségekkel járni, azt várják, hogy a haszon nagyobb lesz, mint a kiadás.

A német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet, amely a Szövetségi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztériumnak számol be, kijelentette, hogy a triklozánt nem kellene használni a különböző fogyasztói termékekben, és csak a kórházak és más egészségügyi intézmények használhassák.

Egészségügyi és zöld szerveztek szerint a fejlett világban nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a triklozán, mint amennyi előnyt jelent a fertőtlenítő hatása. Ez a termék tehát semmiképp sem jobb, biztonságosabb, mintha parabének lennének benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr975363384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.