Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Veszélyes anyagok szempillafestékekben

2018.01.21. 12:15 - SimonG

Címkék: egészségügyi kockázat kozmetikai endokrin szempillafesték parabén parabének paraben hormonkárosító

A Dán Fogyasztói Tanács (Danish Consumer Council) 55 szempillafestéknek a címkén feltüntetett összetevőit vizsgálta és 32-ben talált allergizáló vagy a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagot. Olyan márkákat teszteltek, mint  a Clinique, a MAC, a Chanel, a Helena Rubinstein, a Lancôme és a L'Oreal.

 Kapcsolódó képA 2018. januárjában bemutatott vizsgálat során alapvetően az endokrin, azaz a hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagok (EDC) jelenlétét vizsgálták. Ezen anyagok kivonása évek óta az EU napirendjén van, ám a mai napig nem kezdődött meg a kivonásuk például kozmetikai termékekből.

A termékekben a következő problémás vegyületek voltak jelen:

  • parabének - hormonkárosítással gyanúsított tartósítószerek;
  • butylated hydroxytoluene (BHT) – hormonkárosítással gyanusított;
  • cyclopentasiloxane – feltételezik hormonkárosító hatását és kockázatot jelent a környezetre;
  • PTFE – a környezetre kockázatos fluórozott vegyület;
  • chloroxylenol – allergizáló vegyület;
  • imidazolidinyl urea – allergizáló vegyület és
  • iodopropynyl butylcarbamate – allergizáló vegyület

A tanulmány készítői szerint önmagában minimális ezen anyagok hatása, hisz az egyetlen termékben lévő mennyiség nagyon kicsi. Viszont az emberekbe számos forrásból származó problémás vegyi anyag kerül, ezek együttes, úgynevezett koktélhatása már kockázatot jelenthet. A dán szervezet ezért az javasolja a fogyasztóknak, hogy válasszanak problémás anyagoktól mentes termékeket, mivel az egyetlen módja jelenleg annak, hogy  minimálisra csökkentsék a kitettségüket.

A cégek a jelentésre reagálva kijelentették, hogy csak az EU és a dán hatóságok által a bőrápolási termékekben és kozmetikumokban engedélyezett anyagot használnak. A fogyasztóvédők ezt nem kérdőjelezték meg, hanem a jelenlegi megengedő szabályozást kritizálták.

 Mivel gyakorlatilag itthon is hasonló termékek vannak jelen, ezért addig amíg végre nem kezdődik meg ezen anyagok régóta beígért korlátozása, addig mindenkinek csak azt javasolhatjuk, hogy böngéssze az apróbetűs címkét, és válasszon olyan terméket, amiben nincsenek jelen a fenti összetevők.

Az eredeti teszt a vizsgált termékekkel: https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-these-substances-are-found-mascaras

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1012620931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása