Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A Biszfenol-A betiltása a cumisüvegekben csak az első lépés!

2010.12.12. 13:00 - SimonG

Címkék: levegő bpa munkacsoport biszfenol a

A Levegő Munkacsoport örömmel értesült, hogy 2011 márciusától tilos lesz a hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) nevű vegyületet tartalmazó műanyag cumisüvegek gyártása és forgalmazása az Európai Unióban.

A Levegő Munkacsoport szerint előremutató, hogy hamarosan már nem jut biszfenol-A a gyermekek szervezetébe cumisüvegekből, ám a korlátozásoknak folytatódnia kell, hiszen a csecsemők és állapotos nők által is használt ételtárolókban továbbra is megtalálható ez az egészségkárosító anyag. További kockázatot jelent, hogy a hőnyomott papírokban (például a kártyás fizetés bizonylatában) a gyermekek fejlődésére kockázatot jelentő mennyiségben található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy terhes nők ne érintkezzenek ezekkel.

A Levegő Munkacsoport sok éve küzd a biszfenol-A alkalmazásának korlátozásáért. 2009 elején sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet a problémára, 2010 elején pedig nyílt levélben kérte – sikertelenül – az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós betiltását, különösen a cumisüvegekben. 2010 őszén az Európai Bizottságtól kérte ugyanezt egy közös európai civil fellépés keretében.

Tudományos kutatások alapján a biszfenol-A-nak való kitettség felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. A kutatók szerint a terhesség időszaka a legkritikusabb a BpA-kitettség szempontjából, ám a születés után is kockázatot jelent. Sok vizsgálat igazolja, hogy a BpA-nak már egészen alacsony mennyisége is egészségkárosító. A biszfenol-A-t tartalmazó eszközökből mikrohullámok vagy meleg hatására az átlagosnál jóval nagyobb mennyiség jut ki a környezetbe

A biszfenol-A kiváltható más anyagokkal, így az élelmiszertároló edényekben például polipropilénnel vagy különböző ko-poliészterekkel. A Levegő Munkacsoport ezért azt javasolja, hogy a biszfenol-A-t minden olyan alkalmazás esetén tiltsák be, amely a gyermekek egészségét veszélyeztetheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr522510685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimonG 2011.02.07. 13:28:01

A betiltás dokumentuma:
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:026:0011:0014:HU:PDF

Biszfenol-A csecsemőknek (*) szánt polikarbonát cumisüveg gyártására nem használható.

A tagállamok úgy alkalmazzák az (1) bekezdésben említett rendelkezéseket, hogy 2011. március 1-jétől megtiltsák azon műanyagok és műanyag tárgyak gyártását, 2011. június 1-jétől pedig forgalomba hozatalát és az Unióba történő behozatalát, amelyek élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülnek, és nem felelnek meg ezen irányelv rendelkezéseinek.
süti beállítások módosítása