Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Az EU hormokárosítónak minősített négy elterjedt műanyagadalékot

2017.02.23. 20:28 - SimonG

Címkék: hormonrendszer ftalát endokrin PVC REACH hormonkárosító DEHP SVHC

Az  EU tagállamok képviselői támogatták azt a dán javaslatot, hogy négy ftalát vegyület ezentúl mint hormonkárosító, azaz endokrin romboló (ED) anyag legyen besorolva. Az uniós vegyi szabályozás a REACH, Különös Aggodalomra Okot Adó Anyagok (SVHC) listájára elvben a rákkeltő, mutagén, szaporodási képességeket károsító valamint a felhalmozódó és nem lebomló anyagok kerülnek fel. Az SVHC listára került anyagokat korlátozhatja az unió. Az ipar és egyes tagállamok korábbi ellenkezése miatt önmagában a hormonkárosító hatás miatt nem kerülnek erre a listára vegyi anyagok, ám lehetőség van arra, hogy mégis rákerüljenek, ha a károsító hatása összevethető a fent említett káros hatásokkal.

A történelmi szavazás során négy ismerten hormonkárosító, alapvetően műanyag lágyítószerként elterjedt ftalát, a BBP, a DBP, a DEHP és a DiBP kapta meg immár az EU-tól hivatalosan a SVHC minősítést.

Korábban több ftalátról bizonyosodott be, hogy károsítja az emberek szaporodási képességeit és hormonrendszerét és ezzel összefüggésben rákkockázatuk is lehet. A Rochester Egyetem vizsgálatai szerint két most hormonkárosítónak besorolt, elterjedt ftalát, a DEHP és a DBP magasabb koncentrációja a kisfiúk esetén nagymértékben csökkentette az olyan „fiús” játékok használatát, mint például a kisautó vagy a vonat.

Bár több ftalát korlátozásáról elvben már korábban döntött az Európai Unió mégis számos használatot engedélyezett a cégeknek a REACH-ben fellelhető kiskapuk alapján. A ClientEarth nevű szervezet ezért is indított a közelmúltban pert az Európai Bizottsággal szemben, mert engedélyezte a DEHP ftalát jelenlétét újrahasznosított PVC műanyagban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr9212282671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása