Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Milyen vegyi anyagokról kaphatunk információt?

2009.05.23. 11:40 - REACH kampány

Bár az EU több vegyületcsoportról megállapította, hogy mérgező, és rá is kerültek az EU: „Különös aggodalomra okot adó anyagok” listájára, mégis benne lehetnek a boltokban kapható termékekben. A letölthető mintalevéllel információt kérhetünk a boltoktól, hogy milyen EUs veszélyes anyag listán lévő anyag vannak a termékekeikben. A mintalevelet a boltok vevőszolgálatainál lehet leadni: www.levego.hu/letoltes/karosvegyszerek.doc.

 

Pár brómozott égésgátlót ugyan korlátozott az EU, ám a legtöbb a benne maradhatott a termékekben: matracokban, szőnyegekben, puha bútorrészekben, függönyökben, üléshuzatokban, ruhákban akár gyerek pizsamákon, műszaki cikkekben, lámpákban. Ezek az anyagok PBT-k, azaz nem bomlanak le a környezetben (perzisztensek), fölhalmozódnak a szervezetben (bioakumulatívak), és lehetséges mérgezőek (Toxikusak). A brómozott égésgáltók, ha belénk jutnak károsíthatják a májat, az agyat és az ideg- és a hormon rendszert. 2009-ben egy kínai ellenőrzés során kínai játékokban jelentősen az EU-s határérték felett találtak brómozott égésgátlókat.

 

A szaporodásért felelős szervekre mérgezők lehetnek a ftalátok (DEHP, DBP, BBP -Di-etilhexil-ftalát; dibutil-ftalát, benzil-butil-ftalát), melyekkel leggyakrabban, mint a PVC lágyítószerével találkozhatunk. Mivel bizonyított, hogy a szervezetbe jutó ftalátok összefügghetnek a gyermekek szaporító szerveinek fejlődési zavaraival és károsíthatják a hormonrendszert, az EU gyermekjátékokban betíltotta a ftalátokat. A korlátozás ellenére megtalálhatóak a következő termékekben: kozmetikumok, samponok, ápoló krémek, illatosító szerek, régebbi gyerekjátékok (az újakból már kitiltották), textíliák, szőnyegek, bútorok és ápolószereik, műanyag csomagolás, autóbelső, zuhanyfüggönyök és egyéb PVC-ből készült termékek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr391138925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimonG 2009.06.04. 15:53:59

A fenti anyagokon túl króm, arzén és egyéb fém vegyületek is a listán vannak.

REACH kampány 2009.07.10. 13:56:33

ÚJABB VIZSGÁLATOK BIZONYÍTOTTÁK A FTALÁTOK KÁROS HATÁSAIT

Számos vizsgálat hívta fel a figyelmet a műanyagadalékként használt ftalátok egészségkárosító hatásaira (cukorbetegség, elhízás, terméketlenség). Két újabb vizsgálat a magzati kitettséget figyelembevéve értékelte a hatásokat. Több, mint 200 shanghaji kínai kismama bevonásával végzett vizsgálatok szerint a magasabb ftalátterhelés károsan befolyásolja a magzatok fejlődését, és így növeli a túlzottan alacsony születési súly kialakulásának esélyét.
A számos tényezőt figyelembe vevő felmérés során nem találtak kapcsolatot az alacsony születési súly és az anya életkora, terhességi testtömegindexe, vitaminbevitele vagy társadalmi helyzete között. Azon anyák gyermekei között, akiknek a vérében magasabb volt a di-n-butil-ftalát (DBP) koncentrációja, magasabb volt a kis súllyal született csecsemők aránya. Míg a di-2-ethilhexil-ftalát (DEHP) magasabb koncentrációja a várható születési hosszcsökkenését eredményezte. 300 amerikai kismama bevonásával végzett vizsgálatok szerint a kismamák
vérének magasabb ftalát-koncentrációja esetén csökken a lánycsecsemők figyelme, míg a fiúknál kisebb mértékű figyelemnövekedést tapasztaltak.
www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/prenatal-exposure-to-phthalates-affects-newborn-behavior
(The Journal of Pediatrics Volume 155, Issue 1, Pages
1-154/Environmental Health News)
süti beállítások módosítása