Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

A gyártó elhallgatta a permetszer egészségügyi hatásait

2009.09.14. 11:59 - REACH kampány

A DOW/Monsanto vállalatcsoport és az amerikai hatóságok ismerték a korábban háborús célokra használt Agent Orange egészségügyi hatásait, mivel azt „csak” ellenségre szórták. A permetszer alkotóit a mai napig alkalmazzák akár a kiskerti gyomirtásban is.
A vietnámi háború során az ellenség elrejtőzését megnehezítendő az erdőket lombtalanító permetszerekkel szórták be, az anyagból „természetesen” a helyi lakosságra és az amerikai katonákra is jelentős mennyiségű került.
A korabeli dokumentumok alapján a készítmény kijuttatásának felelősei – a gyártó vállalat, a kormányzat, és a katonai hatóságok – azonban hallgattak a már akkor is ismert súlyos egészségügyi hatásokról.
Korabeli levelekből kiderül, hogy tudták a Dow vegyipari vállalat vezetői, hogy az Agent Orange egyik összetevője a 2,4,5-T az emberre nézve bizonyítottan erősen mérgező dioxinnal szennyezett. A vezetés tagjai egymás között hangot is adtak annak az aggodalmuknak, hogy az egészségügyi hatások kiszivárgása esetén szigorítanák az anyag felhasználását, ami veszteséget jelentene a vegyipari vállalatnak, így a hallgatás mellett döntöttek.
A titkolódzás sikeresnek bizonyult, így a veszélyes készítményt hat éven keresztül szórhatták a háborús térségre. A szennyezések következtében a helyieknél bőrelváltozások jelentkeztek, és egyes területeken a mai napig magasabb a fejlődési rendellenességek előfordulási gyakorisága.
A feltételezhetően a harcokban használt Agent Orange miatt daganatos megbetegedésben szenvedő amerikai veteránok pert indítottak a gyártásért felelős Dow és Monsanto ellen, mivel a vállalatok eltitkolták az egészségügyi hatásokat.
Az adatok szerint a vegyipari vállalat nem változtatott a 2,4,5-T gyártási technológiáján – ezáltal biztosítva annak alacsonyabb dioxin-szennyezettségét – mivel a biztonságosabb terméket eredményező technológia lassabb és költségesebb lett volna, mint a korábban kialakított.
Több tanulmány bizonyította a dioxin igen erős mérgező hatását, azonban az érintett vállalatok támogatásával még 2004-ben is megjelentek olyan tanulmányok, melyek szerint az Agent Orange csak elenyésző hatást gyakorolhatott az amerikai katonákra.
Az Agent Orange másik hatóanyagát a 2,4-D-t a mai napig forgalmazza a Dow Chemicals, Magyarországon bárki által megvásárolható gyomirtóként, kiskerti használatra is, pedig régóta ismertek ennek is a káros hatásai. A vizsgálatok szerint a 2,4-D mutagén, teratogén, immunmoduláns, hormonális hatású anyag.

(Thanh Nien News)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr351380829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása