Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Égésgátlókkal a lángelmék ellen

2010.02.11. 13:03 - REACH kampány

A gyermekek védelmének környezetegészségügyi vonatkozásait kutató intézet (CCCEH, Columbia Center for Children’s Environmental Health) vizsgálatai szerint a magzati korban a szervezetbe kerülő PBDE égésgátló anyag hatással van a gyermekek idegrendszeri fejlődésére.
A háztartási cikkeket gyakran kezelik a hormonális hatású égésgátló vegyülettel. Az emberi szervezetbe a káros anyag egyrészt az élelmiszerek szennyeződéseként, másrészt az épületekben lévő por belélegzése által jut be.
A vizsgálatok szerint azon egy és hat év közötti gyermekek, akiknek köldökzsinórvérében magasabb volt a PBDE koncentrációja gyengébben teljesítették a szellemi és fizikai fejlettséget mérő teszteket. Különösen nagy volt az eltérés a négyéves gyermekeknél, ahol a leginkább érintett csoportban a szóbeli és az általános intelligenciahányados 5,5–8 ponttal volt alacsonyabb.
A kutatócsoport vezetője szerint az eredmények összhangban állnak a korábbi állatkísérletek tapasztalataival. A kutatók szerint az észak-amerikai népesség szervezetében magasabb koncentrációban fordul elő az anyag, mint például az európai lakosságnál.
Az eredmények igazolják, hogy szükséges a mérgező anyagok szervezetbe kerülésének megelőzése.
A vizsgálatok során figyelembe vették az intelligenciát befolyásoló további tényezők (például az anya IQ-ja, életkora és dohányzási szokásai; illetve az esetleges koraszülöttség és az anyatejes táplálás hossza) hatásait is.
Az eredeti cikk itt érhető el.
(Columbia Center for Children’s Environmental Health)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr721749151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása