Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Magas ólomkoncentráció a vízminták ötödében - ingyenes vizsgálati lehetőség

2019.05.03. 09:23 - SimonG

Címkék: ivóvíz kockázat csapvíz idegméreg kockázatos ólom

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a vizsgált hazai csapvízminták ötödében a határértéknél magasabb ólomtartalmat mértAz NNK május elejéig beérkezett 2700 vízmintákat vizsgálata. Határérték feletti szennyezés , jellemzően a régi épületekben mutatható ki, melyekben a mai napig régi ólomcsövek vannak.

Az idegrendszert károsító ólom a legnagyobb veszélyt a kismamákra, méhen belül a magzatra, és a csecsemőkre jelent. Ha egy gyerek ólommal szennyezett vizet iszik, csökken az inteligenciája és viselkedési zavarok is gyakrabban jelentkeznek.

Képtalálat a következőre: „lead pipe”

Végleges megoldást az ólomcsövek teljes cseréje jelent, de 2-3 perces kiengedés csökkenti a koncentrációt, továbbá az úgynevezett fordított ozmózis elven működő vízszűrők megszabadítanak minket az ólomtól. Fontos tudni, hogy forralással nem csökken az ólom koncentrációja, sőt, az aktív szenes szűrők sem veszik ki az ólmot.

Aki még szeretné bevizsgáltani az ivóvizét, az megteheti ingyen. Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart.

További tippek az ATV.hu-n.

Az ingyenes programról: https://efop180.antsz.hu/hirek-kornyezetegeszsegugy/45-nyitott-laboratorium-dijmentes-lakossagi-ivoviz-vizsgalat.html

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1314869260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása