Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Civil közgyűlés a nehezen lebomló anyagokról

2010.12.17. 10:50 - REACH kampány

A Nehezen Lebomló Szerves Szennyező Vegyületektől Mentesítő Nemzetközi Hálózat (International POPs Elimination Network, IPEN), melynek a Levegő Munkacsoport is aktív tagja, idén 2010 októberében a kazahsztáni Almatyban tartotta kétévenként esedékes közgyűlését.

A mostani találkozó egyik fő célja az volt, hogy bevonják a volt szovjet országok civil szervezeteit a nemzetközi munkába. Az öt napos konferencia során a térség számos országából, így Oroszországból, Kazahsztánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Fehéroroszországból ismerhettek meg a résztvevők konkrét eseteket, illetve a helyi civil szervezetek sikereit.

A közgyűlésen a hivatalos nemzetközi együttműködések (SAICM, Stockholmi egyezmény) mellett téma volt például a nanorészecskék egyre nagyobb elterjedtsége, illetve az ilyen részecskék felhasználásának szabályozatlansága.
A konferenciát megelőző napon az IPEN-ben részt vevő közép- és kelet-európai szervezetek tartottak találkozót, ahol megállapodtak a szorosabb együttműködésben. A rendezvényen a Levegő Munkacsoportot Simon Gergely képviselte, akinek a közgyűlésről készített beszámolója a szervezet honlapján érhető el.
(Levegő Munkacsoport)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr922521462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása