Káros vegyszerek a mindennapi termékekben

Európában és így hazánkban nincs olyan jogi szabályozás, ami teljesen kizárná a veszélyes, káros anyagok jelenlétét mindennapi termékekben. Sok részleges káros anyag korlátozás van, ám általános szabály ami kizárná a veszélyes anyagok használatát nincs. Ezért lehetnek például hormonrendszert károsító anyagok kozmetikumokban, rákkeltő kockázatú növényvédőszer maradékok élelmiszerekben. A REACH az EU vegyi anyag rendelete megengedte a cégeknek, hogy a káros vegyi anyagok is a hétköznapi termékekben maradhassanak, sőt a címkén sem kell feltüntetni azokat. Így még választási lehetőségünk sincs, hogy egészségünkre káros anyagokat nem tartalmazó terméket választhassunk. A Szubejktív Értékek Alapítvány kezelésében lévő blogon, hírek, információk érdekességek a kockázatos anagokról, alternatívákoról

Utolsó kommentek

Friss topikok

Derogációk az EU-ban

2011.02.15. 14:39 - REACH kampány

Címkék: szer növényvédő derogáció növényvédelmi akcióhálózat

A Növényvédelmi Akcióhálózat európai tagozatának (PAN-Europe) felmérése szerint az előző négy évben több mint hatszorosára nőtt az egyes tagállamok által kért és az EU által elfogadott derogációs kérelmek száma.
2010-ben a tagállamok összesen 152 hatóanyagot érintően 321 alkalommal kaptak mentességet az egyes tilalmak alól. Leginkább Franciaország számára volt szűkre szabott az egységes szabályozás, mivel az ország 74 kérelmet adott be az EU-ban nem engedélyezett hatóanyagok felhasználására. Görögország 54, Portugália 31 esetben kapott engedményeket.
A derogációk kiadása sokszor átláthatatlan, és arról sincsenek elérhető adatok, hogy miért kérvényezik a tagállamok egy-egy hatóanyag felhasználását. Elvileg az engedélyek kiadására csak az előre nem látható veszélyhelyzetek elkerülése érdekében van lehetőség. Ám nem világos, hogy miféle veszélyhelyzetet kerülhetünk el a talajfertőtlenítő készítmények használatával. A kérvényezés tehát inkább az illegális és a környezetre nézve kockázatos gazdálkodói gyakorlat elnézésének tekinthető.
A kérelmek elfogadásának második feltétele a más engedélyezett módszerek meglétének hiánya, aminek teljesülése a PAN szerint szintén kétséges lehet az esetek többségében. Nagy számban találhatóak a piacon biztonságosabb hatóanyagok, sőt számos probléma megoldható vegyszermentes megoldásokkal is.
Ezért a PAN-Europe – amelynek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete – arra kérte az Európai Unió egészségügyi biztosát, John Dallit, hogy korlátozza az emberek egészségét veszélyeztető derogációs gyakorlatokat. A veszélyes anyagok forgalomban maradása késlelteti a jó gazdálkodási gyakorlat elterjedését és a fenntartható mezőgazdaság érdekében történő fejlesztéseket. A környezetvédő szervezet azt is szeretné elérni, hogy a derogációs eljárások átláthatóak legyenek és a lakossági csoportoknak legyen lehetősége ezekben részt venni.
Az eredeti sajtóközlemény itt érhető el.
(PAN-Europe)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegyi.blog.hu/api/trackback/id/tr42662954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása